top of page

Cesta na parníku TITANIC - 110 let

Aktualizováno: 15. 4.

Nabízíme Vám virtuální prožití plavby na Titanicu. Zážitky jsou důležité, protože ty vám nikdo nevezme. Neváhejte se zúčasnit a prokažte svou odvahu :-) Bláznů chodí po světě stále dostatečné množství a jsou schopni si zaplatit za ledacos. Koupili byste si lístek na Titanic? Vaše šanci na přežití odhadujeme na 40%!

Dnes je výročí 110 let od potopení Titanicu. Představte si, že se ocitnete v roce 1912, stojíte na jižním pobřeží Anglie v přístavu Southampton, je středa 10. dubna a máte možnost si koupit lístek na Titanic. Víte, co se v během nedělní noci 14. dubna 1912 stane, ale přesto to uděláte. Šílená představa nebo ne? Adrenalínové zážitky si dnes získávají stále více fanoušků, ale bylo by jistě zajímavé vědět, kolik by se našlo "šílenců", kteří by dobrovolně vkročili do takovéto "reality show" a ještě za to zaplatili.


Který palubní lístek na Titanic byste si koupili?


Nejdražší jízdenku do temnoty hlubin severního Atlantiku si na Titanic koupil obchodník s pozemky a investor John Jacob Astor. Za apartmán zaplatil 224 liber tedy v přepočtu

s inflací dnešních cca 700 000 Kč. Podobně stálo ubytování další multi-miliardáře, manželé Isidora a Idu Straussovi. Oba tyto apartmány měly vlastní salon, dvě ložnice, koupelnu se záchodem a také vlastní promenádu. Boháči John Astor i manželé Strausovi si však přepych dopřáli naposledy, neboť na Titanicu zahynuli. Ceny běžných jízdenek první třídy se pohybovaly okolo 30 liber, tedy dnes by stáli zhruba 100 000 Kč.


Cenové rozdíly mezi první ,druhou a třetí třídou nebyly kupodivu tak výrazné, jak je možné očekávat. Ceny nejlevnějších jízdenek první třídy začínaly na dobových 25 librách (dnes zhruba 90 000 Kč ). Kajuta v druhé třídě stála 13 liber (v dnešních cenách cca 40 000 Kč) Ty úplně nejlevnější jízdenky pro cestující třetí třídy stály 8 liber (dnes cca 30 000 Kč). Děti platily poloviční ceny.


Cena vstupenek nejnižší třídy byla pochopitelně i ve své době považována za vysokou

a chudí přistěhovalci na palubní lístky šetřili často řadu měsíců. Samozřejmě, že právě cestujících třetí třídy zemřelo při první a zároveň poslední plavbě Titanicu nejvíc, neboť

o jejich záchranu z potápějícího se plavidla se palubní personál moc nezajímal.

Ono 30 tisíc korun není málo ani dnes, ale když si uvědomíte, že byste za to pluli 5 dnů zaoceánským parníkem z Anglie do Ameriky tak je to přijatelné. Chápeme, že pokud snášíte špatně cestování lodí a trpíte mořskou nemocí zaplatili byste raději za to, abyste nikam jezdit nemuseli :)

Takže jízdenku máte koupenou, řekněme, že jste si zvolili "zlatou střední cestu"

a lebedíte si v kajutě druhé třídy. Je krátce po poledni přesně 12:14 středa 10. dubna 1912, Titanic vyplouvá.


Ať už vám je dopřáno cokoliv jídlo, hudba, tanec, alkohol, drogy, sex... určitě nemůžete zapomenout na to, že rozhodující okamžik se blíží. Stojíte venku a díváte se na oceán. Je pátý den plavby, chladný nedělní večer a začíná se stmívat. Vaše vyhlídky nejsou dobré, ale máte výhodu, že víte, co nastane. Jdete se najíst, pak se pořádně teple obléknete a nehnete se od nejbližšího záchranného člunu. Ve 23:40 ucítíte znatelné chvění lodi - je to tady!


V pondělí nad ránem 15. dubna 1912 přesně ve 02:20, klesl Titanic ke dnu. Pro vás existují pouze dvě možnosti. Buď sedíte v záchranném člunu a míříte k lodi Carpathia a nebo už nežijete. Game Over...


Vzhledem k chladnému počasí a ledové vodě severního Atlantiku mohli cestující přežít pouze 5–10 minut, odolnější jedinci i 20 minut.

vrak Titanicu

Titanic zaoceánský parník třídy Olympic patřící společnosti White Star Line byl ve své době největší parník světa. Loď byla schopná přepravit 2 603 cestujících a o provoz lodě i pohodlí cestujících se staralo až 899 členů posádky. První a poslední plavba Titanicu byla málem na poslední chvíli odložena kvůli probíhající stávce horníků – na Titanic musela být přeložena zásoba uhlí ze všech dostupných lodí společnosti White Star Line nacházejících se v Southamptonu.


Z přibližného počtu 2224 cestujících a personálu zahynulo v potápějícím se Titanicu více jak 1500 lidí


129 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page