top of page

DEN JABLKA


Jablko je plod jabloně většinou červený, zelený, nebo žlutý. Každý rok produkce jablek u nás i ve světě stoupá a toto kulaté ovoce je důležité pro fungování lidstva. V České republice pěstujeme přibližně 366 odrůd jabloní - Jabloň domácí (Malus domestica).


Původních starých odrůd jejichž s českým původem je málo, ale jsou. Vejlímek (=Štětínské), Gdáňský hranáč, Čistecké lahůdkové, Sudetská reneta, Holovouský malináč a Jadernička.


Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let. Všichni jistě vědí, že kdyby Eva nebyla zvědavá a nedala Adamovi jablko, mohli jsme být všichni v Ráji. Otázka však je v tom, zda kdyby si to jablko nedali a Adam nezískal odvahu jestli bychom tady byli :-)


Na Dnu jablka v Horní Cerekvi sice zlaté jablko ze zahrady Hesperidek nebylo zato jablek, jablečných koláčů a buchet tam bylo spousty. Tato akce, která začala v sobotu 29.10. 2022 ve 14:00 byla skutečně voňavá. Kulturní dům byl plný dětí, maminek a sem tam i tatínků, dědečků a babiček. Soutěží pro děti bylo hodně a všude byl slyšet smích. Ono třeba okousat jablko na provázku, bez pomoci rukou, to je celkem problém. Vyrobily se desítky podzimních dekorací a děti byly v "sedmém nebi".


Soutěž o nejlepší jablečný dezert, buchtu, koláč... Kdo vyhrál?


1.místo - paní Matějková

2.místo - pan Dipold

3.místo - paní Laszlová


Pořadatelem akce bylo město Horní Cerekev a spolek NEXPA tedy Nela a Pavel byli "v jednom kole", dětem se intenzivně věnovala také místostarostka Markéta Vaňková a zastavil se rovněž starosta Milan Kunst.


Akce DEN JABLKA byla moc fajn a děkujeme za výslužku - jenom příště otevřete obě křídla dveří hlavního vchodu do KD, aby mohl projet kočárek :-)




71 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page