Vyrobením domácí šunky vzroste nejenom Vaše prestiž, ale šunka, kterou uděláte bude chuťově i svým složením nesrovnatelná s tou kupovanou. Domácí šunka nemá dlouhou trvanlivost, protože neobsahuje žádné konzervanty, ale jelikož je výborná, určitě Vám nezůstane v lednici ani pár dnů.
Nejdříve si musíte koupit šunkovar. Zaplatíte za něj kolem 2000 Kč. Šunkovar nebo-li řeznická forma slouží k výrobě a vaření domácí šunky a pro správnou realizaci vaší "šunkové akce" je nezbytná. Šunkovary si můžete koupit hliníkové, nerezové i plastové. Nedoporučujeme levné šunkovary, které jsou osazeny pouze jednou slabou pružinou. Tlak pružiny je příliš slabý a šunka se velmi často rozpadá. Správné šunkovary mají silné pružiny a jsou masivní a díky tomu mají pružiny perfektní přítlak na maso. Výhodou menších šunkovarů je, že díky jejich malé výšce nepotřebujete k vaření příliš velký hrnec.
Dále doporučujeme si koupit teploměr, protože správná teplota v hrnci je pro výrobu šunky důležitá. Teploměr pořídíte bez problému do 500 Kč. Uvedené investice se vám určitě vrátí a výsledek vaší práce vám přinese radost.
Všechno máme nakoupeno připravený hrnec, tedy dále ingredience: 1 kg vepřové kýty, 10 g soli, 10 g Pragandy, 1 polévkovou lžíci medu, 100 ml vody. Pokud z jakéhokoliv důvodu nemáte rádi med můžete dát místo medu lžičku cukru, ale když už, tak vždy pouze a jenom moučkový cukr. Nicméně upozorňujeme, že medová šunka je velká dobrota. Také si dle chuti můžete připravit trochu česneku, tymiánu nebo mandle (celé). Kdo má rád pálivé nasype si chilli. Všeho přiměřeně, dle vaší chuti. Kořenit samozřejmě můžete, ale nemusíte.
Tak hurá na to - ať se dílo podaří!
Maso mějte na začátek podchlazené. Vepřovou kýtu očistíme od jednoduše dostupných blan, nemusíme odstraňovat úplně vše. Nakrájíme maso na kousky jako na guláš (o délce hrany cca 2 cm), pár kousků nakrájíme na droboučké dílky, přidáme sůl a Pragandu a nejlépe rukama vše propracováváme, aby se začala vylučovat bílkovina. Přidáte med a koření a pokračujete v míchání. Postupně přiléváme vodu. Vyloučená bílkovina, vypadá jako světle růžová kaše a bude pojivem, které bude šunku držet pohromadě. Maso dáme do igelitového sáčku a necháme jeden den v lednici odležet. Pak jej vyndáme pořádně znovu vymícháme a dáme do formy (šunkovar), který pořádně utáhneme. Vše znovu dáme na jeden den i z formou do lednice.
Připravíme si hrnec s ohřátou vodou a naplněný šunkovar do něj uložíme. Forma by měl být potopená do výšky, kam dosahuje maso, ale horká voda určitě nesmí natéct dovnitř. Jestliže máte k dispozici plynový sporák pod hrnec s vodou dejte na plamen litinový plát. Ten teplotu rozvede po celém dnu hrnce. Pro kontrolu teploty použijete teploměr, protože teplota nesmí přesáhnout víc než 75 °C. Optimální je tak 70 °C.
Var šunce škodí! Naší domácí šunku vaříme 1,5 hodiny. Na tomto místě je nutné připomenout, že jak bylo uvedeno na začátku, vše je normováno a časováno na 1 kg masa.
Pak necháme naplněný šunkovar vychladnout. Můžeme horkou vodní lázeň vyměnit za studenou s ledem, čímž se proces urychlí. Proces chlazení ve vodě trvá 2 hodiny nespěchejte. Rozhodně nevyndávejte šunku teplou, hrozilo by její rozpadnutí. Pak ještě vezmete vychlazený šunkovar s vaší šunkou a dejte ho do lednice. Sice už byste mohli šunku vyklopit a konzumovat, ale počkejte si a nechte jí odležet.
Další den ráno můžete svolat rodinu nebo pozvat známe a přátele. Vaší domácí šunku nakrájíte a můžeme jí společně vychutnávat :-)
Recept a postup jsme konzultovali a doplňovali se skutečným odborníkem, šéfkuchařem (RESTAURACE 99) a farmářem Lukášem Štindlem z Českého Krumlova.
Comentarios