top of page

Falešné textové zprávy - SMS

Textové zprávy chápou většinou uživatelé jako velmi důvěrný způsob komunikace. Naše redakce ovšem zjistila na základě osobní zkušenosti, že sms může falšovat úplně každý. Stačí k tomu krátká registrace na některém zahraničním serveru, který tuto službu poskytuje. Změnit se dá číslo odesílatele a původ zprávy pak oběť nepozná. Na stránce bývá nadpis přímo: FALŠUJTE ČÍSLA ODESÍLATELE TEXTOVÝCH ZPRÁV ANONYMNĚ A SNADNO!

Mohlo by se zdát, že je to nelegální, ale ono tomu vlastně nejde moc zabránit. Když se objevil problém falšování SMS v lednu 2005 poprvé, zavázali se naši operátoři o problému jednat v rámci Asociace provozovatelů mobilních sítí. Tato jednání však očividně nevedla k tomu, aby zabránila možnosti posílat falešné SMS.


Nemyslete si, že je to legrace, že v případě, kdyby vám došlá sms neseděla, tak si zavoláte a vše vyřešíte. Představte si že vám přijde sms od blízkého kamaráda/kamarádky např. "ahoj mám vybitý mobil nemohu volat u vás doma hoří" nebo "bývalá partnerka nebo partner vám napíše "chtěl/a bych se k tobě vrátit" vy zavoláte a trapná situace nastává... Dále si třeba představte, když vám přijde SMS od blízké osoby s prosbou o půjčku na nové číslo účtu a nebo to může hodně zamotat vztahy a vytvořit paniku a strach.

Jak poznat padělanou SMS?

V prvé řadě si chraňte své soukromí ten, kdo vám chce škodit musí znát váš "důvěrný kruh" a lidé často v ochraně soukromí chybují např. na sociální sítích. Další chybou je množství různého nebezpečného software, který si dnes pohodlně stáhnete do svého chytrého telefonu třeba s písničkou. Každopádně dojde-li vám divná sms, vždy se snažte kontaktovat odesílatele, dříve než učiníte jakékoliv rozhodnutí. Pokud si pravost zprávy neověříte přímo u odesílatele, máte ještě jednu možnost, jak pravost zprávy ověřit. Můžete se podívat na to, z jakého SMS centra byla zpráva odeslána. Některé telefony toto číslo uvádějí v detailních informacích u každé SMS. Pokud je uvedené číslo jiné než tyto tři, zpráva je hned podezřelá.


Eurotel: +420602909909

Oskar/Vodafone: +420608005681

T-Mobile: +420603052000

103 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Telemarketing

xxxxx

bottom of page