top of page

Fichtlfest 2020

Aktualizováno: 20. 11. 2022

Ačkoliv je cestování do zahraničí stále určitým způsobem omezené (v kontextu roku 2020), je o to více možné využívat tuzemské příležitosti k získání zážitků a zábavy. Jednou z možností byl Fichtlfest 2020, který se konal v Horce nad Moravou.

Spojení zábavy, soutěživosti, motorismu a legrace byly ideální kombinací této akce. Základem bylo pořádání již sedmého ročníku závodů historických motocyklů značek Jawa Pionýr, Babeta a moped Stadion. Na základě toho byly stanoveny čtyři kategorie závodů, tedy první jen Babety, druhá jen mopedy Stadion, třetí jen Jawa Pionýr nebo Mustang a čtvrtá upravené speciály. Poslední z nich tvořily různě upravené stroje na motoru, designu, odstrojené či v kuriózním provedení.


Akce začala oficiálním ohlášením pořadatelů do mikrofonu, přičemž celý areál fotbalového hřiště byl akusticky dobře ozvučen. Po přivítání účastníků i diváků, byl představen program, místní sponzoři a ohlášení spanilé jízdy. Ta vedla po vytýčené závodní trati, kterou pořadatelé zvolili částí obce, přičemž start byl z fotbalového hřiště, ale cíl na rovince mimo něj.


Ve stanovený čas si každý závodník nasadil přilbu, s menšími či většími potížemi nastartovali své stroje a vydali se na spanilou jízdu po závodní trati, čímž se s ní zároveň seznámili. Hromadný odjezd byl zajímavým zážitkem pro diváky a děti, neboť potíže se startováním a přehlídka všech strojů se konečně ukázala ve své pestrosti. Navíc dle pravidel někteří využili výzvy účastnit se v nějakém převleku, což dodalo kouzlo zábavy.

Závod jednotlivých kategorií byl časově odstupňován, aby se i ti pomalejší mohli dostavit zpět do cíle a tím zajistit bezpečné vyklizení tratě. Ačkoliv se jednalo o malou kubaturu, tak se jezdci za jízdy projevovali záměrně okázale zaleháváním, aby opticky vyjadřovali snížený odpor vzduchu mající vliv na zrychlení. Podobně předváděli různé grimasy, což bavilo diváky a děti.


Přestávky mezi závodními kategoriemi vyplňovala hudba, o kterou se staral místní DJ. V areálu byl též bohatý výběr občerstvení, skákací hrady pro děti, malování na obličej, takže o zábavu bylo opravdu postaráno. Pro první tři závodníky v každé kategorii organizátoři připravili věcné ceny a tričko s motivem akce. Bonusem byla též odměna pro vybrané tři nejlepší masky závodníků.


Doplňkem byl též prodejní stánek s tričky, kde byly motivem Jawa Pionýr alias „Fichtl“, Jawa Mustang a moped Stadion alias „Kozí dech“. S ohledem na vhodnou tématiku ke konané akci byl o ně velký zájem. Skvělý program, závodní soutěživost, kuriózní masky a hezké počasí vytvořily skvělou zábavu a zážitky, což může být vhodnou inspirací navštívit akci příští rok znovu.


13 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page