top of page

Horecké vajíčko 2022

Aktualizováno: 20. 11. 2022

Obec Horka na Moravou a její zaměstnanci se rozhodli uspořádat společenskou sobotní akci k oživení tradic na Velikonoce dne 9.4.2022. přípravy už začaly v pátek, ale dokončovaly se až v sobotu dopoledne včetně venkovního zdobení vstupní brány barevnými stužkami jako na pomlázce. Už dávno přemýšleli, co udělat na jaře a tato tématika jim vnukla plno nápadů. Obec, se kromě organizování spolupodílela také tím, že poskytla zázemí svých vnitřních a venkovních prostor.


Uvnitř byly prodejní stánky s ozdobnými předměty, zejména s velikonoční tématikou jako vajíčka, zajíci, slepičky, ale i srdíčka, náramky, buchta, ozdobné sklenice, keramika aj. nechybělo ani předvádění pletení pomlázky nebo tataru, přičemž děti si to mohli za asistence i vyzkoušet.


Návštěvníci si mohli nejen zakoupit z vystavených věcí, ale též přinést něco dekorativního do soutěže. Mezi exponáty převládaly ozdobené vajíčka v různých nůších, pletených věncích, slepičky, ale i jiná látková zvířátka či postavičky. Pro vyhlášené vítěze v soutěži, tedy jak pro děti, tak i dospělé, byly připravené ceny, které věnovaly sponzoři Luděk Tichý a Robert Stejskal.


Ve venkovním prostoru bylo občerstvení a stan, který zakrýval lavice se stoly, které zapůjčila Sokola malá kopaná. Právě tam byla vytvořena improvizovaná dětská dílnička, kde se mohli děti zabavit různými aktivitami. Jednak zdobením perníčků ve tvaru zajíce či vajíčka, dále vystřihováním tvarových dílů podle šablon z barevných papírů, ze kterých si pak slepili kuřátko nebo tvořit zajíčkovou dekorativní čepici s ušima, kterou si pak děti nasadili na hlavu a poskakovali kolem s příslušným jekotem jim vlastní. O kulturní vložku se svým vystoupením postarali děti z místní mateřské školky.


Na sobotní akci přicházeli individuální dospělí, ale též maminky či babičky s dětmi nebo celé rodiny, přičemž všichni se příjemně bavili a projevovali s úsměvem sdílení zážitků. Podělování patří starostovi, sponzorům, dobrovolníkům a speciálně Veronice Fišrové i Michaele Novákové, které byly iniciátorky tematického nápadu celé akce.

V roce 2022 připadá velikonoční neděle na 17. dubna. Školáci mají proto velikonoční prázdniny ve čtvrtek 14. dubna a na Velký pátek 15. dubna. Vellikonoční pondělí oslavíme 18. dubna 2022, takže do školy se děti vrátí až v úterý 19. dubna 2022.


7 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page