top of page

Hornocerekvické vejce

Aktualizováno: 4. 4. 2023

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, protože nejdůležitější velikonoční událostí je Ježíšovo zmrtvýchvstání, ke kterému mělo dojít v neděli a datum velikonoc je odvozeno od výpočtu první neděle po prvním jarním úplňku. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně.


Velikonoční pondělí letos vychází na 10. dubna. Tento den je spolu s Velkým pátkem, který připadá na 7. dubna, státním svátkem. Velikonoce tak znamenají i příjemný prodloužený víkend.


Pro většinu obyvatel ČR, když se řekne Velikonoce, každý si jistě představí malovaná vejce. Velikonoční kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté prázdné vejce, ozdobené různými výtvarnými technikami.

Dne 19. února 2023 vyzvala Lenka Procházková nejen Horní Cerekev. Mimo jiné uvedla: Betlém se nám podařil, pojďme tedy zkusit vytvořit obří velikonoční vejce tvořené několika malými polystyrenovými vajíčky. Ta si můžete vyzvedávat v městské knihovně a ozdobit podle sebe. Zdobení a fantazii se meze nekladou, jen nezapomeňte přidat šňůrku na zavěšení...


V neděli 2. 4. 2023 ve 12:30 došlo k slavnostnímu odhalení obřího Hornocerekvického vejce a bylo se na co dívat.

Hlavní organizátorce ze spolku Cerekváček Lence Procházkové, jsme položili několik otázek:


Co bylo hlavním faktorem, který rozhodl uspořádat tuto akci?


Akce vznikla zcela bezprostředně. V původním plánu byla pouze velikonoční stezka. A při hledání inspirace na stezku jsem narazila na obrázek velikonočního vejce, které bylo sestaveno z vajec menších. A nápad byl tedy na světě. Řekli jsme si proč to nezkusit, na městě se nápad líbil a podpořili nás. Původně jsme chtěli, aby lidé malovali na vyfouknutá slepičí vejce, ale ta by asi dlouho nevydržela. Jako vhodnější se jevila ta polystyrenová.


Kdo přinesl/vytvořil nejvíce vajíček?


Nejde říci kdo nebo jaká organizace namalovala/vytvořila nejvíce vajec. Malovali všichni-děti ve škole, ve školce, kluci v Jeřabině, babičky, maminky, celé rodiny. Dokonce si pro vajíčka byla i školka ze Strmilova, Počátek a Pelhřimova. Jsem ráda, že tato aktivita zaujala. S velkou radostí jsem pozorovala všechny fotky na sociálních sítích, které lidé sdíleli se svými výtvory. Měla jsem velkou radost, když jsem viděla s jakým nadšením se do tvoření vajíček pustily děti ve škole, jak tvořili kluci v Jeřabině. A další a další. Nejde tedy poděkovat a vyseknout pochvalu jednotlivcům. Ale velké DÍKY a pochvalu si zaslouží všichni!!! Ještě jednou vám všem velice děkuji


Jak dlouho trvalo dotvoření vejce a kolik se na tom podílelo lidí?


Tvorba velkého velikonočního vejce nebyla pouze o namalování jednotlivých kousků. My jsme potom každé vajíčko propíchli, navlékli provázek a nalakovali. Velký kus práce v navlékaní a lakování odvedli Roubíčkovi z Hříběcí. Velké díky patří i paní učitelce Haškové, která navlékala o sto šest. Musím poděkovat i chlapům na městě. Bez nich, by totiž obří vejce vůbec nevzniklo. Právě oni nám udělali konstrukci. Vejce jsme začali dělat ve čtvrtek. Nejprve jsme potáhli konstrukci plachtou a v pátek a v sobotu jsem nevlékali...a navlékali...a navlékali. Skončili jsme v půl osmé v sobotu večer, kdy vejce dostalo ještě finální vrstvu laku :) Na tvorbě vejce se podílelo ohromné množství lidí. Vlastně ani nevím kolik.


Co se stane s vejcem/vajíčky po akci?


Co se stane s vejcem/vajíčky po akci? Nad tím jsem už také přemýšleli. Pokud by se povedlo, tak by bylo fajn ho příští rok doplnit o další vejce. Rozhodně je nebudeme vyhazovat. Je za nimi spoustu práce a nadšení, které bude fajn uchovat pro další léta.


Prozradíte nám, jakou další akci spolek Cerekváček chystá?


Jak jsem již zmínila na začátku, právě teď probíhá velikonoční stezka-Ukradené Velikonoce a Honba za ukradenými Velikonoci se zaječicí Ušandou. V plánu je i noční pochod kolem Horní Cerekve. Doufáme, že nám bude přát počasí:) Další akce jsou naplánované na červen, ale i na velké prázdniny. V dubnu nám však již začínají závody dračích lodí s dětmi, na které se těší nejen děti, ale i my.


Ráda bych ještě jednou poděkovala všem, kteří se na obřím velikonočním vejci podíleli!


V pondělí 3. 4. 2023, bylo dopoledne Hornocerekvické vejce umístěno pod stan, ven na náměstí. První návštěvníci byly děti z mateřské školy v Pelhřimově a jejich vychovatelky. Jak jsme se dozvěděli, pro Hornocerekvické vejce vytvořily 28 vajíček.


Všechna vajíčka jsou pěkná, ale některá jsou doslova umělecká díla.

Sledujte Regionální magazíny:



85 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page