top of page

Hrob Jaroslava Seiferta

Aktualizováno: 18. 4. 2022

Hrob Jaroslava Seiferta byl také cílem našeho reportážního pobytu v Kralupech nad Vltavou. Jaroslav Seifert, byl český básník, spisovatel, novinář a překladatel.


Narodil se do chudých poměrů na Žižkově, dnes Praha 3, a byl pokřtěn 5. října jako Jaroslav Václav. Na rodném domě je umístěna pamětní deska. Jeho otec, původně úředník, pak nepříliš úspěšný obchodník s obrazy a rámy a později dělník, byl "uvědomělým socialistou", zatímco matka byla zbožná katolička. Seifert se o tom později vyjádřil: "Tyto protiklady mi také trochu zůstaly – v životě i v poezii." Během jeho dětství se rodina několikrát stěhovala a žila v nuzných podmínkách.


Jaroslav Seifert veřejně kritizoval komunistický režim a funkcionáři KSČ se intenzivně starali, aby mu znepříjemnili život. Jeho autority a věhlas byla pro komunisty problém, protože vzhledem k jeho popularitě měli velice omezené prostředky. V prosinci 1976 patřil mezi první signatáře Charty 77.


V roce 1984 obdržel Jaroslav Seifert Nobelovu cenu za literaturu, kterou však za něj přebírala jeho dcera, a to kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu. Místem posledního spočinutí Jaroslava Seiferta jsou Kralupy nad Vltavou, odkud pocházeli jeho prarodiče z matčiny strany.


Jaroslav Seifert se narodil 23. září 1901 zemřel ve věku 84 let 10. ledna 1986.

hrob jaroslava Seiferta

26 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page