top of page

Je zima a je mráz, nikam se neschováš!

Je to každý rok stejné. Když je velké horko stěžujeme si, když je velká zima, tak také. Pravdou však je, že velké horko se ve stínu s chlazeným nápojem dá přežít lépe, než velká zima venku s teplým nápojem. Kvalitní oblečení zimu dokáže brzdit, ale jistě každý uzná, že v zimě je pro pobyt venku nejdůležitější oheň.

Rozdělat oheň ve sněhu však není žádná legrace. Jestliže nemáte suché dřevo nebo litr benzínu půjde vám to těžko. Tento příspěvek si neklade za cíl kopírovat zálesácké praktiky. Člověk nemusí být v lese, stačí půlmetrové závěje na zahradě. Pokud tedy nemáte zahradu někde na samotě v horách, jistě dvě tři suchá polínka seženete a pak jen stačí kartonová krabice a v ní si oheň rozděláte.


Kdy byla v ČR největší zima? Po vcelku mírném prosinci 1928 nastalo po Novém roce extrémní ochlazení, které vydrželo až do konce března: 62 dní po sobě nevystoupila teplota nad bod mrazu. Ve Stecherově mlýně u Litvínovic byla 11. února naměřena dosud nejnižší oficiálně potvrzená teplota na území České republiky: −42,2 °C.


No nic moc, bez takového zážitku se jistě všichni obejdeme. Nicméně na světě jsou i výrazně studenější místa než ČR - Antarktida, stanice Vostok, nejnižší teplota na Zemi -89,2 stupňů.

Taková zima už není legrace. Umrznutí, správně podchlazení, odborně hypotermie závisí na mnoha faktorech (hlavně na rychlosti odběru tepla), ale obecně lze říci, že jakmile teplota těla klesne pod 25°C, tak je konec. Normální teplota lidského těla se pohybuje kolem 36,5 °C.


Na závěr snad něco veselejšího. Když je oheň, dobrá parta a dostatek rumu na grog může být veselo. Nicméně vodu na grog moc nebublejte, nezapomeňte, že alkohol se odpařuje při teplotě 78 °C, tak ať nemáte smutný čaj :-)


Když byste náhodou měli kolem sebe nedostatek zimy nabízíme fotogalerie s názevem ZIMA - když byste se chtěli v zimě zabavit nabízíme příběh SNĚHULÁKA :-)

zmrzlá růže

60 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page