top of page

Klubíčko

Aktualizováno: 15. 2. 2023


Mateřské centrum Klubíčko Horní Cerekev
Mateřské centrum Klubíčko Horní Cerekev

Mateřské centrum Klubíčko Horní Cerekev vzniklo v roce 2004 z popudu nadšených maminek, které dokázaly tímto nápadem oslovit i ostatní a z organizace původně zaměřené na maminky na rodičovské dovolené a jejich děti se stala záležitost společenská, organizace, která dnes nabízí široký záběr nejrůznějších aktivit pro všechny věkové skupiny. Od roku 2019 vede mateřské centrum Klubíčko Mgr. Dana Mezerová Nevosádová, kterou jsme oslovili a přinášíme Vám zajímavý rozhovor.



V září 2016 jste se stala v Horní Cerekvi lektorkou aktivit v mateřském centru Klubíčko. Co bylo pro Vás hlavní motivací nastoupit do této pozice?

Přiznám se, že jsme s mojí kolegyní Janou byly do této funkce tak trochu přemluveny minulou lektorkou, která již měla odrostlé děti a chtěla to předat někomu dalšímu. Pokud by to nikdo po ní nevzal, tak by tato aktivita v Horní Cerekvi skončila, což by byla velká škoda. Byla to pro nás tedy výzva, jestli to zvládneme.

Od roku 2019 Klubíčko vedete včetně účetnictví a všech aktivit. Jak vše zvládáte v souvislosti se svou advokátní praxí?


Pro mě je to zajímavé zpestření té občas „nudné“ advokátní práce a zároveň mě to i rozvíjí, protože se tím učím spoustu nových věcí – jak si naplánovat lekci tak, aby zaujala i ty nejmenší děti, jak komunikovat s maminkami, jak organizovat a zajistit větší či několikadenní akce, jak zajistit financování jednotlivých aktivit. Ale je to pro mě i časově náročné, např. když celé pondělní dopoledne strávím v Klubíčku, musím pak práci dohánět večer. Proto budu muset alespoň tuto činnost zas předat dál a doufám, že se najde nějaká aktivní maminka, která to za mě převezme. Je to určitě zajímavá zkušenost, která se může jednou hodit někomu i do životopisu 😊. Třeba právě tento článek pomůže k tomu, že se nějaká maminka sama ozve a já nebudu muset nikoho „přemlouvat“. Mrzelo by mě, kdyby tato aktivita v Horní Cerekvi skončila.


Navštěvují nebo navštěvovali Vaše děti Klubíčko?

Navštěvovaly - musely 😊. Druhé a třetí dítě vlastně hned od narození, kdy jsem je ve vajíčku někam "zaparkovala", abych mohla s ostatními pracovat. Nyní už chodí do školy a do školky, takže se mnou nechodí, a to je právě další důvod, proč je čas předat Klubíčko někomu novému, kdo bude s ostatními maminkami na stejné vlně a budou mít tak společná témata k řešení. Moje děti rády na Klubíčko vzpomínají a např. v době školního volna se mnou i rády jdou. Pro tyto větší děti proto stále pravidelně (dvakrát ročně) pořádáme (doufám, že i co nejdéle budeme pořádat) víkendové pobyty v Nové Cerekvi, plné nejrůznějších aktivit, děti (a i maminky) se sem velmi těší.

Vaše šestiletá zkušenost v mateřském centru Klubíčko je více jak dostatečná abyste mohla posoudit spolupráci s městem Horní Cerekev. Jaké je Vaše hodnocení?

Spolupráce s městem spočívá převážně v tom, že nám finančně přispívá na chod našeho mateřského centra. V prvních letech mého působení jsme dostávali příspěvek 20 tis. Kč, jednou dokonce 35 tis. Kč na rok. Od roku 2019 však dostáváme pouze 8 000,- Kč a ačkoliv jsme žádali o více, tak bez jakéhokoliv vysvětlení nám byla poskytnuta tato částka. Na běžný chod by nám to stačilo, ale na již zmiňované víkendové pobyty v Nové Cerekvi, na pořádání tvoření pro větší děti, realizaci stezek atd. jsme si tak museli zajistit jiné formy financování, a to např. dotace od Kraje Vysočina, dotace od MŠMT z programu Zvyšování kvality neformálního vzdělávání na Vysočině. Činnost v mateřském centru je tedy zajímavá po všech stránkách, a určitě doporučuji někomu dalšímu, aby si jí vyzkoušel 😊.

Jaká je spolupráce s rodiči, případně různými organizacemi, spolky či firmami?

Za celou dobu mého působení jsem neměla s rodiči jediný problém. Velké poděkování patří především škole, resp. vedení školy, které nám umožňuje užívat prostory školy, a to jednak ke skladování našich věcí a hraček, ale i pro realizaci našich setkávání, kdy tomu muselo přizpůsobit i výuku tělesné výchovy, abychom mohli mít celé dopoledne gymnastický sál k dispozici. Dále se nám v poslední době dobře spolupracovalo např. se včelaři při výsadbě stromů k židovskému hřbitovu či k vysílači u Bezděčína.

Jistě existují nějaké statistiky můžete odhadnout kolik dětí za 6 let vašeho působení prošlo mateřským centrem Klubíčko?

Musela bych si projít sešit s docházkou a spočítat to, což se mi teda moc nechce 😊, ale děti se středečních setkávání účastní cca dva roky (tj. od jednoho roku, kdy začnou chodit, do tří let, než jdou do školky) a v jednom roce pracujeme cca s patnácti dětmi, odhaduji tedy tak 45 dětí… Potěšila mě tuhle paní učitelka ze školky, když řekla, že je u nově přicházejících dětí do školky poznat, zda prošly Klubíčkem, že se mnohem lépe adaptují. A to je jeden z našich hlavních cílů.

V poslední otázce se nemůžeme nezeptat na Vaše působení v komunální politice v Horní Cerekve. Prosíme o stručnou odpověď. Považujete změnu ve vedení radnice za nevyhnutelnou?


Nevyhnutelnou je silné slovo. Řekla bych spíš žádoucí. Při minulých volbách se volalo po změně, a to v podstatě za každou cenu. Změna sice nastala, ale nemyslím si, že úplně k lepšímu. Nechci to zde příliš rozebírat, protože to nesouvisí s mou současnou aktivitou v Klubíčku (ačkoliv mám několik plánů, jak by se dal více využít potenciál a za ty roky vybudované materiální zázemí Klubíčka). Koho by to více zajímalo, odkazuji na naše facebookové stránky: Za spokojenost občanů Hornocerekvicka, či na YouTube, kde když dáte do vyhledávače: Dana Mezerová, vyběhnou vám videa, kde blíže popisuji, proč bych chtěla působit v komunální politice v Horní Cerekvi či co a jak bych zde chtěla zlepšit.

Dana Mezerová Nevosádová
Dana Mezerová Nevosádová

137 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page