Levná, výborná a zdravá polévka
Aktualizováno: 1. 2.
Někdy člověk potřebuje vynechat rychlá občerstvení a polotovary. Nejste kuchař ani kuchařka? Nevadí i přesto si můžete udělat polévku která vám tzv. pohladí žaludek. Polévka vás bude stát cca 100 Kč, maximálně 30 minut práce, cca 3 hodiny vaření a budete jí mít jako příjemné jídlo pro dva lidi na dva dny.
Vše začnete tím, že v řeznictví nakoupíte cca kilo vepřových žeber. Budete-li mít štěstí budou hodně a masitá pak jich stačí měně, když to bude opačně, tak jich vezměte více vlastně ani nemyslete na váhu vezměte buď 4 nebo pět žeber. V obchodě si pak kupte mraženou zeleninu do polévky, kterou až dojdete domů dejte na mrazák, aby nerozmrzla. Samozřejmě lepší je si koupit kořenovou zeleninu tedy mrkev, celer a petržel případně hrášek, kapustu nebo brokolici. Pak se vám, ale zvedne cena a budete s tím mít více práce. Žebra dáte do velkého kastrolu a zalijete je tak, aby byla ponořená, přiklopíte pokličkou a necháte je vařit až do úplného vyvaření/uvaření. Nemůže se stát, že byste je převařili tedy klidně je nechte dvě hodiny "probublat" a třeba si čtěte knihu nebo se dívejte na televizi. Než žebra vypnete a vyndáte oloupejte si čtyři cibule a čtyři stroužky česneku - přidávat cibuli a česnek do polévky není nutné, ale je pak lepší. Cibuli rozkrojíte a nakrájíte na půl-kolečka. Česnek můžete pak namačkat nebo si ho můžete připravit do misky k cibuli jen nadrobno nakrájený.
Vypnete sporák a na tác si např. vidličkami vyndáte horká žebra - měla by se vám rozpadat. Prohlédněte lžicí vývar může se stát, že vám v něm zůstane kousek žeber (kosti) - pro jistotu můžete vývar i přecedit přes síto. Do vývaru nasypete připravenou cibuli, česnek a trochu osolíte - např. jedna kávová lžička soli. Záměrně se ohledně soli píše teď v tomto receptu poprvé. Někdo by solil už vaření žeber, ale je to zbytečné. Dejte si na solení velký pozor - při solení myslete vždy na to, že přisolit si může kdykoliv každý, ale s přesoleným jídlem nic neuděláte.
Vývar zase zapnete a na mírném plamenu nebo stupni vaříte. Přidáte do něj také koření např. mletý Badyán, Muškátový květ, Nové koření, Majoránku a máte-li rádi tak i Kari. Chcete-li to mít ostřejší dejte si tam Pepř nebo Chilli. Hlavně všeho přiměřeně, tedy trochu od každého nebo o trochu více od jednoho. Do vývaru také můžete hodit 1 kostku bujónu (masox).
Tedy mírně se vám vaří vývar s cibulí, česnekem a kořením a pokud už vám trochu vychladla žebra na tácu, začněte je obírat. Mělo by to jít snadno a jen někde si pomůžete nožem. Měli byste získat pěknou hromádku masa. Větší kusy nakrájejte a prohlédněte maso, aby někde nebyla malá kost. Vytáhněte si z mrazáku mraženou zeleninu nasypte jí do hrnce s vývarem a nechte to cca 20 min vařit. Poté k tomu přidejte připravené maso a nechte vše za občasného míchání zase cca 20 min vařit. Nakonec si v hrníčku trochu rozmíchejte 4 vajíčka a ty vmíchejte do již hotové polévky. Pokud máte plynový sporák nechte ještě cca 10 min na mírném plamenu vařit u elektrického ho jen vypněte a nechte hrnec s pokličkou na plotýnce. Polévku máte hotovou a jestli jí budete jíst s pečivem nebo samotnou je jen na vás. Určitě vás zasytí a bude vám chutnat.
