top of page

Váš domácí salám

Aktualizováno: před 3 dny

Velikonoce, Vánoce, Silvestr, různé oslavy a večírky. K svátkům patří mimo jiné dobré jídlo a pití, schází se rodiny a přátelé. Proto se může hodit chutný vyprošťovák, který od nepaměti rozjasňuje rána po veselé noci. Jak u všech receptů i u tohoto držíme pravidlo, že to bez problémů zvládnete doma.


potřebujeme:

25 dkg hovězího

1 kg vepřového (plecko nebo bůček)

25 dkg hřbetního sádla

18 gramů Pragandy nebo kuchyňské soli

1 gram mletého pepře

1,5 - 2 gramy sladké papriky

polévková lžíce Českého karamelu

trošičku muškátového květu

stroužek česneku

deci studené vody

střevo na salám (běžně v prodeji cca 15Kč/ks) můžete objednat i online viz. Maso Profit obaly




Maso si nakrájíme na kostky prosolíme a necháme 3 až 4 dny v lednici odležet.

Poté kousky rozemelte mlýnkem na maso šajba 4 - raději to protáhněte 2x. Sádlo namelete na pětkách dírách. A pak vše promícháte dohromady. Přidáte Pragandu nebo sůl, koření a vodu, znovu promícháte a dáte to přes noc do lednice.


Druhý den připravený základ vytáhnete a pořádně propracujete tak, že vám směs nepůjde od ruky.


Následně tím naplníte střevo - pro naplnění použijete mlýnek s příslušným nástavcem. Naplněné střevo tedy váš budoucí salám dáte do vyhřáté trouby nebo do udírny dle vašich možností.

V troubě si dáte mřížku na střet nastavíte horní a dolní pečení a zapnete ventilátor. Jak v troubě tak v udírně dosáhněte teploty maximálně 65°. Svůj salám nechte 6 hodin v troubě a po 30 minutách jej otáčejte ze všech stran. Z trouby pak salám vyndáte rovnou do ledové vody dostane "šok" a bude pěkně vyšponovaný. Pak si ho někam pověste a nechte ho 10 dnů i víc dozrát.


Český Karamel

Salám můžete jej degustovat hned třeba s octem a cibulí, ale doporučujeme si udělat utopence více si pochutnáte a pomůže Vám to po těžké noci :-) Podle našeho receptu byste měli na konci procesu mít 2 štangle salámu.


Utopenci z vašeho salámu


potřebujete:

špetku soli

2 lžíce cukru

16 kuliček nového koření

16 kuliček pepře

8 feferonek


Tedy svůj výborný domácí salám si nakrájíte a s prokládáním cibulí vložíte do sklenice - první cibule pak salám, cibule atd... Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháte vychladnout a zalijete tím salám s cibulí. Sklenici zavřete a týden jí necháte odležet.


Samozřejmě receptů na utopence je mnoho druhů (náš uvedený je naprosto garantovaný standart), ale můžeme garantovat, že váš domácí salám bude fungovat ve všech modelech.


19 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page