top of page

Marná snaha v Benátkách

Aktualizováno: 7. 8. 2022


VOGALONGA 2022
VOGALONGA 2022

Myšlenka zúčastnit se závodu v Benátkách se zrodila v hlavě Miroslava Kříže a dle své povahy ji okamžitě začal realizovat. Svolal poradu a bylo rozhodnuto - jedeme do Benátek. Považoval to za výzvu a také nový impuls pro posádky dračích lodí v Horní Cerekvi.


Akce proběhla 2.6. - 6.6. 2022 a závodu se zúčastnili: Martin Duba, Jirka Svatek ml., Jirka Bulant, Marcela Průchová, Naďa Šamajova, Andrea Mašková, Petr Prokýšek, Tomáš Zlatíčko, Martin Šimák, Pavel Chadim, Alice Andrdlová, Šárka Andrdlová, Soňa Mertlová, Jirka Svátek st., Libor Bureš, Daniela Buriánková, Pavel Lajtkep, Martina Pechová

a MIROSLAV KŘÍŽ.


Společná pohodová jízda autobusem začala ve čtvrtek 2.6. 2022 večer v Táboře, kde jsme měli sraz s pražskou posádkou, která rovněž jela na závody do Benátek. Naší loď vezlo na přívěsu pomocné vozidlo několik hodin před námi. Po příjezdu v pátek v 8 ráno, jsme se hned ubytovali - bydleli jsme v pěkných a příjemných chatkách a následně proběhlo koupání v moři a krapet piva, abychom setřásli ze sebe všechen prach z cesty.

Benátky (italsky Venezia, benátsky Venesia nebo Venexia) jsou hlavní městos severoitalské oblasti Benátsko. Jeho historické jádro leží na ostrovech v mělké Benátské laguně, oddělené od Jaderského moře úzkou kosou Lido, novější části města byly vybudovány na pevnině (Mestre). Ve dnech zvaných "acqua alta" (vysoká voda), kterých bývá každoročně průměrně 54, se zde zvýší hladina moře až o 90 cm.


V sobotu jsme jeli svojí lodí do Benátek a poctivě jsme si odpádlovali 8 KM, abychom získali startovní čísla - loď jsme nechali v maríně. Poté proběhla prohlídka Benátek a pomalu jsme se psychicky připravovali na závod.


V neděli 5.6. 2022 to vypuklo. Nejdříve jsme z maríny jeli 3 KM na start. Startovalo 1850 různých lodí - jak píše pořadatel závodů v pokynech: Závodu se mohou zúčastnit veslice jakékoli hmotnosti a velikosti. Počet veslařů v lodi, také není nijak omezen. Celkem se závodu zúčastnilo 7500 lidí, což byl limit.


Start byl úchvatný přesně v 9 hod. se ozvala obrovská rána z děla a propukla neskutečná atmosféra - strašný řev, křik, pláč, radost. Každý z nás měl husinu po těle. V jeden moment se dalo do pohybu 1850 plavidel a 7500 lidí dělalo, to co my. Doslova masakr - žádná taktika, každý včetně nás se snažil hlavně, co nejdříve se dostat z "chumlu". Závodní trať byla dlouhá 40 KM na moři. Celou trať jsme projeli s přestávkami za 4,5 hodiny. Zažili jsme vlny, kdy se přední pádlaři veslem nedotkli vody a pádlovali vzduch - stále se musela vylévat voda, kterou jsme ve vlnách nabírali.

Vagalonga

Ke konci při příjezdu do Benátek bylo vše pod přísnou kontrolou policie, která řídila a koordinovala dopravu v kanálech. Byla tam neskutečně mělká voda, kdy jsme mnohdy pádly drhli o dno. Ulice lemovaly lidé, kteří křičeli a tleskali všem projíždějícím lodím.

Tento závod nikdo nevyhrál a nikdo neprohrál. Každý, kdo zvládl start a dojel do cíle dostal medaili.


Cílová čára "46. VOGALONGA 2022" byla na konci Canal Grande, na úrovni baziliky della Salute. Medaile a certifikáty o účasti se tam rozdávali z k tomu zřízených pontonů. Jakmile loď obdržela své ocenění, musela rychle mimo oblast, aby ostatní posádky mohly dosáhnout pontonu.

Závod Vogalonga 2022 byl již 46 ročník. Celé závody vymysleli a začali pořádat tři kamarádi v roce 1974, kteří si uspořádali závod v regatě na lodích mascarete (dvoučlenná veslice - vesluje se ve stoje). V té době se začaly hodně prosazovat čluny s motorem, ale třem kamarádům z nichž jeden byl novinář se podařilo závody rozšířit a zapojovalo se postupně stále více posádek, až se z toho stala celosvětově známá akce.

Bylo to úžasné, nádherné a dobře chápeme, proč toto chce každý zažít. Všichni jsme si to moc užili. Závěrečná cesta autobusem byla plná společně prožitých zážitků a utekla nám rychle. Do Horní Cerekve jsme se vrátili v pondělí 6.6. 2022 v 18:00.

Arrivederci :-)














158 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page