top of page

Čarodějnice - Horka nad Moravou

Aktualizováno: 20. 11. 2022

Konec dubna je typický pro kultovní datum 30.4., neboť je brán jako den čarodějnic. Ne nadarmo si mnoho žen musí ten den vyslechnout několik narážek mužů a jejich odletu na koštěti. Tento den však reprezentuje i pranostiky našich předků, kdy věřili na různé magické kouzla a především zlé síly čarodějnic, které se slétaly na sabaty. Proti jejich silám pálili na kopcích ohně, aby je ochránili a navíc u sebe nosili květ kapradí, svěcenou křídu nebo jiné křesťanské předměty.


Dnes už to berou lidé spíše jako zábavu a na mnohých místech, zejména na vesnicích či malých obcích pořádají pálení čarodějnic. Ze starých hadrů udělají postavu čarodějnice, umístí ji na koště a dekorují věncem z pampelišek. Pak ji umístí na připravenou vatru a zapálí. Obvykle lidé využívají atmosféru nejen pro zábavu, ale i opékání buřtů.

Horka Čarodějnice

Nejinak k tomu přistoupili i v obci Horka nad Moravou, kde starosta se svým týmem, ve spolupráci se školkou a místními hasiči připravili též akci na pálení čarodějnic, kterou pořádají v pátek 29.4.2022. Sraz zájemců je v 16:15 u školky, odkud vyjde průvod směrem na areál Doly, kde budou pro děti přichystány čarodějnické soutěže, bude zapálena vatra a mohou si tam opéct špekáčky. Děti jsou vyzvány, aby přišly v tématickém kostýmu.


48 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page