top of page

Památník padlým vojákům v Kralupech

Aktualizováno: 18. 4. 2022

Zajímavé místo v Kralupech nad Vltavou je památník padlým vojákům. Nejde však jen o běžně věnovaný první nebo druhé světové válce, ale i bitvě u Zborova, což dokládá pamětní deska pod nápisy. Je to takový integrovaný památník padlým. Nadšencům do cestování a zážitků se to může jevit jako vhodná volba, a tak ho zařadit do svých plánů při jejich případném pobytu pobytu v Kralupech.

památník Kralupy nad Vltavou

Bitva u Zborova (1.–2. července 1917) představovala součást tzv. Kerenského ofenzívy a představovala první významné vystoupení Československých legií na východní frontě. Úspěch československých jednotek byl natolik výrazný, že ruská prozatímní vláda poté zrušila veškerá omezení na formování nových jednotek z českých a slovenských zajatců.


Jméno ofenzívy vychází z faktu, že o ní rozhodl Alexandr Fjodorovič Kerenskij, který byl ministrem války v Prozatímní vládě, která byla vytvořena po únorové revoluci v Rusku. Disciplína v ruské armádě dosáhla po sesazení cara na dno, vládla poraženecká nálada a šířilo se i revoluční hnutí.

V rámci Kerenského ofenzívy Legionářská střelecká brigáda o síle asi 3500 mužů (1. střelecký pluk „Mistra Jana Husa“, 2. střelecký pluk „Jiřího z Poděbrad“, 3. střelecký pluk „Jana Žižky z Trocnova“) dosáhla úspěchu, když prorazila přes čtyři linie rakousko-uherské armády až do hloubky asi 5 km a získala velký počet zajatců a válečného materiálu.


Českoslovenští Legionáři úspěšně bojovali proti rakousko-uherské a německé

armádě a následně pak proti rudé armádě bolševiků s jediným cílem dostat se domů do své vlasti.

Českoslovenští Legionáři

11 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page