top of page

Pivotéka U chameleona

Jezdit na výlety a vytvářet zážitky je často spojeno s poznáváním měst, přírody, památek, ale i gurmánských radovánek. Jednou z možností je pivotéka, která je v souladu s cestováním a zážitky.


Tomu odpovídá konkrétní pivotéka U chameleona v Kralupech nad Vltavou. Rozhodně nejde jen o běžné místo, které by mohlo být vnímáno jako hospoda, bar či obdoba restaurace, ale skrývá se za ní neobvyklý příběh s mnoha souvislostmi.

Pivotéka U Chameleona - Kralupy nad Vltavou

Začali zcela „punkově“, kdy pan Blecha jako nadšenec do procesu výroby piva zkoušel při studiu experimentálně vaření piva doma pro kamarády a pomalým vývojem přešel až ke komerční produkci. Již během studia oboru Podnikání a ekonomiky, dospěl k názoru, spustit vlastní projekt.


V roce 2017 začali s přítelkyní podnikat v jiném prostoru oproti současnému, na velmi malé ploše cca 20 m2. Nejdříve prodával vybraná cizí piva malých minipivovarů, spíše lokální a řemeslné úrovně. Šlo jen o drobnou aktivitu pro několik známých a pro sebe. Vše probíhalo v přátelském duchu a pro radost.


V roce 2018 naplánoval svou první komerční várku piva. Pomohlo mu, že tehdy pracoval jako sládek v jiném minipivovaru, a tak měl předpoklady k zahájení produkce vlastního piva, čemuž se věnoval s entusiasmem po práci. Objem první uvařené várky byl pouze 250 litrů. Z vášně a koníčku se tedy vyvinulo podnikání. Tím navázal na historickou tradici kralupského piva, které zaniklo v roce 1979. Od té doby je pivovar bohužel nefunkční, budova chátrá, ale uvažuje se o rekonstrukci s podporou města. Má tam být společenské centrum pro Kralupy, tedy klasicky obchody, služby, restaurace, kavárna, muzeum Kralup a různé užitečné krámky.

Když už začal vařit vlastní pivo, tak pro něj hledal vhodné názvy. Rozhodl se pro regionální inspiraci, tedy Bohemia a Vltavan, což jsou bývalé značky piv původního pivovaru. Touto aktivitou se rozvíjel objem činností a prodeje, tak začali hledat větší prostory, které našel po bývalé pivnici, kde jsou až dosud již 3 roky. Kompletně zrekonstruovali bar, toalety, na zakázku nechali vytvořit dekorativní výzdobu a pořídil též vlastní chladící boxy na pivo.

Pivotéka U Chameleona - Kralupy nad Vltavou

Ke konci roku 2019 byla založena samostatná značka piva Chmeloun, které už dnes vaří 9 vlastních druhů piva a současná pivotéka je jediné distribuční místo, kde se dají koupit. Buď si ho zájemce může odnést v klasickém balení domů, nebo posedět a dát si ho točené. Motivem pro název Chmeloun měl souvislost s původním prodejním místem, kde měli v teráriu živého chameleona. Jelikož je pivní svět pestrý různými druhy piv a chutí, chameleon tvoří vhodnou adekvátní metaforu pro jejich značku. Ačkoliv už původní chameleon není živý, zvěčnili jej malbou na zdi, který jim vyhotovil na zakázku místní umělec a tatér Jaroslav Šulda.

Pivotéka U Chameleona - Kralupy nad Vltavou

Ostatní názvy piv určitým způsobem odkazují na typické segmenty Kralup. Například polotmavý ležák Kralupol, UniPetro N13 či Rafka S11, evokují vazbu k bývalé stejnojmenné rafinérce, a tu místní lidé velmi dobře znají. Dále zimní pivo Hostibock, jehož název je odvozen podle místního kopce, který se jmenuje Hostibejk. Jde o silné pivo bavorského typu. Řada pivních stylů je ze zahraničního chmele, což zpestřuje nabídku.


Poslední novinkou je pivní pálenka z vlastního piva, která má 48%. Jelikož jí uvedli na trh v prosinci 2021, tak šlo spíše o dárkový vánoční produkt. Sledují též nové odrůdy chmele ve světě a jejich chuťový profil, protože každý rok je plno nových odrůd. Jelikož rádi experimentují, tak se nedávno rozhodli vařit pivo z novozélandského chmele. Zahraniční chmel kupují u speciálních distributorů, přičemž musí sledovat, kdy jsou sklizně v zahraničí a jaké nové odrůdy se dostávají na trh.


Letos na to chtějí navázat a zkusit používat chmel z různých destinací či chmelařských oblastí. Aktuálně připravují Africký speciál, který bude spojen se Zooparkem Zájezd u Kladna. Její výběr není náhodný, neboť právě tam jsou jedni z největších chovatelů chameleonů v Evropě.


Kromě vlastních piv nabízí dalších 60 druhů piv jiných pivovarů, hlavně regionálních, ale občas i nějaké vzdálenější například z Moravy. Pro zajímavost v České republice existuje kolem 550 minipivovarů.

Pivotéka U Chameleona - Kralupy nad Vltavou

Doplňkově v pivotéce nabízí také cidery různých značek včetně nealko. Preference je zaměřena na minipivovary a řemeslné výrobce bez cukru, bez barviv a éček. Příkladem je lokální značka je Tátův sad, která produkuje řemeslné limonády a cidery. Pivotéka dokonce nabízí i vlastní merchandise pro fandy pivní kultury a sběratele. Standardně mají logované trička, mikiny, tílka, kšiltovky, logované sklo a keramické džbány.


Návrh etiket na láhve si pan Blecha jako majitel značky Chmeloun tvoří sám. Je to sice takový grafik amatér, ale důležité je, že to dělá srdcem. Grafické zpracování mělo též svůj vývoj. Na začátku byly jen černobílé s motivem Kralup. Později začaly být barevné s logem Chmeloun. Poslední zmíněná novinka ohledně chmele z Nového Zélandu má grafiku Maurů. Každá várka se vaří v objemu 1000 až 2000 litrů dle typu, který kopíruje prodejnost.

Do vnitřního prostoru pivotéky se vejde 35 lidí k sezení a v létě mají předzahrádku, která pojme dalších 35 lidí. Díky dobré poloze je podél pivotéky slepá ulice, takže zde není provoz a lidé mohou přijíždět na kole nebo rodiče přichází s kočárkem. Analogicky se tam dá snadno parkovat. Celoročně nabízí studenou kuchyni, kterou si zajišťují sami například nakládané hermelíny a jiné sýry, utopence, klobásy i pomazánky. Posledně jmenované dělají v různých chutích jako pivní, škvarková nebo bůčková. Pivotéka je otevřená od pondělí do soboty v čase od 15:00 do 22:00 nebo dle covidových opatření.

Pivotéka U Chameleona - Kralupy nad Vltavou

Pro osobní odběr převažuje balení v PET lahvích, ale též stáčí do skla, takže lidé si běžně nosí džbánek na 2 až 3 piva. Pokud někdo pořádá grilovačku nebo víkendovou párty, tak mu mohou zapůjčit sudy ve variantách objemu 15, 30 nebo 50 litrů včetně výčepu.


Pravidelně se také účastní různých lokálních, převážně letních akcí, zejména Dny Kralup, Food festivalů, přičemž ten letošní podzimní se konal 24. září 2022, Happening na Mostě, jarních i podzimních farmářských trhů či Festivalu piva v Neratovicích, kde mimochodem vyhráli první místo s pivem Speciál, které se stalo nejoblíbenějším pivem festivalu. Jestli máte rádi výlety i pivo a chystáte se za zážitky do Kralup, tak můžete zvážit do svých plánů i pivotéku U Chameleona a otestovat regionální specifické chutě, neboť jde o originální receptury tvořené s vášní a poctivým řemeslem.


Pokud by někdo měl zájem o zmíněný merchandise, o spolupráci nebo o cokoliv ohledně piva, může nám napsat a my to rádi adekvátně zařídíme.

Pivotéka U Chameleona - Kralupy nad Vltavou

Pivotéka U Chameleona - Kralupy nad Vltavou



64 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page