top of page

Ruská agrese pokračuje, Ukrajinci bojují!



V pátek 3.6.2022 to bylo přesně sto dní od ruské invaze a vypuknutí války na Ukrajině. Uvědomme si, ale že počátek agresivní tažení ruského režimu pod vedením krvelačné šelmy jménem Putin začalo v roce 2014. Ke vší smůle, v té době si to neuvědomoval Západ, ale rovněž i mnozí Ukrajinci.


Vše začala anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskou federací na jaře 2014. Krymská krize vznikla v důsledku ruské invaze, která byla maskovaná jako povstání domobrany, po které následovalo vypsání referenda o sebeurčení. V březnu 2014, po Euromajdanu a ukrajinské revoluci v roce 2014, vypukly ve značné části Donbasu nepokoje, které později přerostly ve válku. Proruští separatisté se připojili k samozvané Doněcké a Luhanské lidové republice, kterou teď Rusko uznává jako legitimní.


24. února 2022 – Ruský vůdce Vladimir Putin oznámil, že dal svolení ke "speciální vojenské operaci", která má za cíl demilitarizaci a "denacifikaci" Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil válečný stav a přerušil diplomatické vztahy s Ruskem. Započala genocida Ukrajinců a totální ničení Ukrajinckých měst a obcí.


25. února – Ruská armáda oznámila, že se zmocnila strategického letiště Hostomel u Kyjeva.


26. února – Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky dobyly Melitopol.


27. února – Bestie z Kremlu Putin nařídila uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti.


28. února – Ukrajina potvrdila, že se Rusové zmocnili přístavního města Berďansk.


1. března – Zelenskyj promluvil online k Evropskému parlamentu. Později takto hovořil i k americkému Kongresu či k řadě dalších parlamentů.


2. března – Rusové obsadili přístavní město Cherson. Při ruském ostřelování byla zničena mimo jiné také škola.


4. března zveřejnila informaci agentura Izvestija , že cenzurní úřad Roskomnadzor, zablokoval v Rusku přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a Youtube a také ubytovací portál Booking.com. Roskomnadzor - provádí cenzuru ve všech médií včetně Internetu. Rusko se uzavírá a definitivně se stává totalitním režimem na úrovni hitlerovského Německa. Začíná se intenzivně šířit ruská propaganda a dezinformace.


9. března – Terčem ruského náletu se stala dětská nemocnice v Mariupolu. Zelenskyj znovu žádal vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. NATO ale odmítlo.


15. března – Český premiér Petr Fiala společně s předsedy vlád Polska a Slovinska navštívil Kyjev. Zelenskyj oznámil, že si je vědom toho, že jeho země se nestane členem NATO.


16. března – Ruský nálet zasáhl divadlo v Mariupolu používané jako kryt. Zemřely stovky lidí.


2. dubna – Ukrajinské síly získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí. Začaly se objevovat informace o masakrech civilistů, například v Buči.


4. dubna Nádraží v Kramatorsku: Ruské rakety zmasakrovaly uprchlíky. Nádraží bylo plné uprchlíků, když ho zasáhly ruské rakety. "Jde o zlo bez hranic," odsoudil útok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.


14. dubna – Byl potopen ruský raketový křižník Moskva, vlajková loď Černomořské flotily. Podle Ukrajiny loď zasáhly její protilodní střely Neptun, Moskva hovořila o požáru.


7. května – Z Azovstalu, posledního útočiště ukrajinských obránců Mariupolu, byli evakuováni všichni starci, ženy a děti, uvedl Kyjev.


20. května – Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podal hlášení ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi o „úplném osvobození oceláren Azovstal a města Mariupolu“. Rusové nemohli Mariupol dobít, proto jej totálně zničili.


1. června – Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 80 procent města Severodoněck, které je nyní správním střediskem Luhanské oblasti.


5. června - Rusové změnili taktiku a protože se jim nedaří města dobíjet tak je ničí. Ukrajinci urputně bojují a způsobují ruským vetřelcům značné ztráty. Západ nervózně přešlapuje a kličkuje. Počet uprchlých Ukrajinců v České republice oficiálně překročil 300 tisíc - ženy, děti, staří a nemocní lidé tvoří skoro 90 % uprchlíků. Celkem z Ukrajiny muselo před ruskou invazí uprchnout více jak šest miliónů lidí.




46 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page