top of page

Sraz auto/moto veteránů

Sraz auto/moto veteránů


Dne 21.8. 2022 se uskutečnil 3. ročník srazu příznivců historických motocyklů a vozidel. Konal se na parkovišti u kulturního domu v Horní Cerekvi.


První sraz se konala 2. 9. v roce 2018 a letos proběhl k radosti všech účastníků po dvouleté Covidové pauze.


Setkali jsme se s hlavním pořadatelem Pavlem Svobodou, který je znám mimo jiné tím, že vyrobil dřevěný model motorky Jawa 550. Možná si může někdo myslet, to je toho modely dělá, kde kdo. Jenomže málo, kdo dělá modely v měřítku 1:1 s každým detailem v dokonalé propracovanosti a ze dřeva.


Motorku Jawu 50/550 “Pařez” pan Svoboda vyrobil za 2637 hodin z 21 druhů dřeva a ustanovil tak nový český rekord zapsaný do české knihy rekordů v rámci tiskové konference 32. ročníku Pelhřimov – Město rekordů. Když jsme se tvůrce zeptali jak došel k tomu, že začal stavět dřevěné modely motorek odpověděl: "kamarád mi poslal fotografie dřevěného motocyklu vyrobeného v zahraničí, tak jsem to chtěl zkusit."


Odpověď nás dost zaskočila, ale jsme rádi, že kamarád pana Svobody neposlal fotku dřevěného hrocha nebo nebo jelena, sice by to bylo také pěkné, ale motorka je motorka :-)


Na srazu byla vystavena jak dřevěná motorka Jawa 50/550 “Pařez”, tak i první dřevěný model s dílny pana Svobody Jawa 250 "Pérák".


Na vystavené modely samozřejmě bylo zakázáno sahat, ale velice nás zaujal stolek, kde bylo několik dílů např. kus řetězu a tam se na vše sahat mohlo. Dozvěděli jsme se, že někdy lidé nevěří, že je model dřevěný a proto umožnit lidem si na něco sáhnout považujeme za velice moudrý nápad.


Neděle 21.8. 2022 srazu bohužel moc nepřála a deštivé počasí odradilo mnoho účastníků především na motocyklech. Přesto byla atmosféra akce velice příjemná a občerstvení bylo zajištěno. Také byla vyhlášena cena o nejstarší automobil, který se zúčastnil srazu. Vyhrál Citroen B14G (torpédo), rok výroby 1928.


Seznam použitého dřeva na výrobu dřevěné motorky Jawa 50/550 “Pařez”: smrk, borovice, tis červený, ořech, eben, hruška, švestka, javor, buk, dub, třešeň, škumpa, rakytník, thuje, bříza, modřín, olše, akát, lípa, jasan, ovangkol. Tis byl z historického stromu Vilémovický tis. Toto dřevo získal pan Svoboda díky ořezům v rámci péče o strom. Vilémovický tis bývá označován jako nejstarší tis střední Evropy, nejstarší strom České republiky ze semínka vyrostl před 1500-2000 lety.



REDAKTOR TV NOVA ZNIČIL VZÁCNÝ MODEL DŘEVĚNÉ MOTORKY JAWA 250



141 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page