top of page

Telemarketing

Aktualizováno: 14. 1. 2023

Pokud bychom dělali statistiku podvodů, lží a následně udělali žebříček nejhorších, určitě by se "mobil" dostal do Top 10. Telemarketing je dle našeho mínění podvod i v případě, že jde o seriózní nabídku. Jestliže jsme spokojení např. s dodavatelem energie a mobilním operátorem nemusí nám přece nikdo volat, že nabízí něco lepšího. Když spokojený nebudeme, tak si to změníme sami. Jenomže to je jen povzdech nad nedůležitou položkou tohoto příspěvku. I nabídky neskutečně výhodného nákupu akcií a jiné "super dobré" tipy na zbohatnutí jsou nedůležité. K tomu pouze poznámka nebo spíše vzkaz: "když je něco tak perfektní a zaručené, tak si v klidu zbohatněte a nemusíte nikoho otravovat". Horší jsou však nabídky, které přímo útočí na váš život např. pojistky a léky. Problém je v tom, že mnoho lidí podlehne, protože je vám opakovaně vysvětlováno, že když neuděláte to nebo ono, tak riskujete - tedy je ve vás vyvoláván strach. Vaše slušnost a zodpovědnost se pak může stát kořistí gaunera, který se ke smůle nás všech naučil mluvit a telefonovat.


Především u důchodců je pochopitelné, že podlehnou, když důsledně vysvětlený medikament starému člověku "zaručeně" pomůže, aby běhal jako za mlada a nebo "moc hodná" slečna "dobře" poradí staré paní, že vnoučata "nutně" potřebují "speciální" vitamíny. To vše a mnoho dalšího je dle našeho názoru nutné klasifikovat jako hyenizmus. Takovéto různé prášky a lektvary, které samozřejmě v lékárně nenajdete a doktor vám je nenapíše jsou v lepším případě vitamínové doplňky stravy v horším případě jen placebo efekt, tedy neúčinná látka, která je upravena do stejné formy jako lék. Latinské slovo placebo lze přeložit jako "potěším" což je dokonalá definice, protože takto je "potěšeno" pravidelně za tisíce korun nejenom mnoho důchodců.


Jedno z nejhoršího telemarketingového podvodného jednání můžete zaznamenat v souvislosti s bankou a vaším účtem. Nedávno Česká spořitelna, (máme informace, že to pravidelně postihuje všechny banky) informovala v rozhraní svého internetového bankovnictví své klienty tímto textem:

Varujeme před podvodnými telefonáty!

Upozorňujeme na podvodné telefonáty, které se týkají domnělého zneužití účtu nebo sjednání úvěru. Podvodníci se snaží vyvolat dojem, že vystupují jménem banky v součinnosti s Policií ČR. V případě, že podobný telefonát obdržíte, kontaktujte neprodleně naši linku 800 207 207 a ověřte si situaci přímo s námi.

Děkujeme, že jste obezřetní!


Samozřejmě existuje jednoduchá rada, Nezvedejte neznámá čísla pokud z neznámého čísla neočekáváte hovor. Přece, každý průměrně inteligentní člověk umí poslat sms s textem např. "jsem ---jméno--- potřebuji s vámi mluvit". Také, na každé neznámé číslo, které vám volá můžete napsat sms např. "kdo jste, co chcete?". Jenomže to je všechno sice pěkné, ale osmdesátiletému člověku to budete vysvětlovat těžce.


Závěrem lze pouze konstatovat, že z našeho pohledu je kontrola ze strany státních bezpečnostních institucí nedostatečná. Postup by měl být důsledný a tvrdý. Není přece možné, aby neustále docházelo k tomu, že jsou databáze klientů ukradeny nebo prodány. V rámci ochrany soukromí na každém webu musíte odkliknout, že schvalujete, že se budou ukládat informace z vašeho cookies, což je dle našeho názoru úplně zbytečné, protože kdo bude chtít ukládat a analyzovat vaše cookies, ten to bude dělat ať už odkliknete cokoliv. To, že lítá po světě vaše telefonní číslo, s vaším jménem, věkem a bydlištěm to nikoho nezajímá.


Kolik by asi stálo, kdyby se udělalo např. 100 virtuálních "lidí" různého věku a záměrně by se těmto Avatarům zaregistrovala telefonní čísla v různých databázích. Věříme, že do roka a do dne by se zobrazil slušný pavouk podvodníků a zlodějů.



telemarketing



34 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page