top of page

Texas v Praze

Aktualizováno: 12. 3. 2023

Dva kamarády dělilo od sebe 100 km a vídali se tudíž málo. Proto se jednoho dne rozhodli, že pojedou 200 km a dají si sraz v Praze. K této myšlence je vedlo to, že zajdou na něco dobrého, do fajn restaurace. Ano tak nějak to bylo :-)


Praha nás uchvátila, všude spousty lidí, hodně řeziva, v ulicích rušný provoz, metro, prostě super... Po krátké procházce v Holešovicích (Praha 7), jsme se ocitli v Dělnické ulici, kde nás zaujala restaurace. Bylo teprve 10:30 a tak jsme si dali cigaretu, protože restaurace otevírala v 11:00 a bylo vidět, že personál má před-otevírací meeting. Naproti přes ulici byl zajímavý obchod, který se jmenoval "Láskyplno" a bylo u něj napsáno "víc než květinářství" ovšem, co se v něm dalo sehnat více směrem k lásce jsme nezjišťovali.

Samozřejmě tato akce byla předem domluvená, tedy žádná náhoda, ale jinak je vše uvedené pravda pravdoucí. Tedy vkročili jsme do prosvětleného, čistého interiéru barbecue restaurace BIG SMOKERS a přivítala nás příjemná majitelka a provozovatelka Silvie Jackson. Ono můžete vidět, znát, všude, všechno, to nikdo nikomu nebere, i nás už jen tak něco nepřekvapí, ale aby součástí baru byla obrovská udírna, to bylo pro nás nové.

Big Smokers

V přátelské komunikaci se mluvilo o uzení, pak o uzení, pak o mase, pak o dřevu a pak zase o uzení. Objednali jsme si pivo a Silvie nám doporučila tzv. "malý tác" ať máme něco k zakousnutí. Pivo jsme si vybrali Hoptopia, což jsme neměli tušení, co to je. Později jsme si zjistili informaci o tomto pivu a to, že díky pořádné dávce chmelů Citra a Mosaic na studené chmelení má tento Pale Ale silné aroma a chuť tropického ovoce.


První napití piva Hoptopia 12° bylo poněkud zvláštní, druhé napití už bylo milé a když jsme dopíjeli třetí pivo shodli jsme se na tom, že nám moc chutná. V pozadí bylo cítit skutečně tropické ovoce a 5,5% alkohol vytvářelo harmonické propojení. 

Big Smokers

Co však bylo zásadní, byl ten tácek plný různých druhů skvělého uzeného masa a vynikajících příloh. Hovězí, trhané vepřové, vepřový bůček, hovězí líčka, masové fazole, limetkové zeli, nakládané okurky prostě směsice chutí - vše čerstvé a prvotřídní Preštické maso. Jasně každý udí, všichni umějí grilovat atd., jenomže přátelé, kdo neochutná neuvěří. I přesto, že jsme neměli hlad vše jsme snědli a přemýšleli, kde bychom se mohli na pár minut natáhnout. Dali jsme si krapet slivovice a trochu bourbonu a bylo nám moc fajn. Na obrázku nejsou 2 buchty, to je speciální velmi chutné pečivo.


Big Smokers

Koncept který Silvie do Prahy z USA přivezla je dokonalý a díky její preciznosti a důslednosti má Praha skvělí podnik. Naše návštěva proběhla v obědovém čase, tudíž jsme mohli dostatečně pozorovat cvrkot spokojených hostů, rozesmátých dětí a sympatických maminek. Personál byl přívětivý, ochotný a s úsměvem.


Návštěvy barbecue restaurace BIG SMOKERS rozhodně nebudete litovat - obrovsky si pochutnáte a dalo by se definovat, že ceny jsou vzhledem ke kvalitě pokrmů nízké.


Luděk

Domů jsme jeli společně vlakem a v půlce cesty se rozdělili, každý směrem do svého města. Již na cestě do Prahy bylo zajímavé pozorovat spolucestující. Jedena slečna četla tlustou knihu učebnice chemie a často se u toho smála. Bude nutné si takovou učebnici sehnat a zjistit, co je na chemii vtipného. Průběh cesty jsme sledovali v aplikaci "Můj vlak", neotravovali jsme veselou průvodčí a nepili pivo :-) 


Celá akce se Lukášovi 99 a Luďkovi Zamyslet.cz moc líbila a odnesli si nejeden zážitek a mnoho informací. Děkujeme Silvie BIG SMOKERS :-)


Poznámka redakce:


Preštické maso


Původní české přeštické plemene je černostrakaté prase a maso z něj nejeden oceňuje šéfkuchař v celém světě. Říká se, že Přeštické prase je legenda a unikát. Přeštické černostrakaté prase se poprvé narodilo podle dostupných pramenů v roce 1890 v Západních Čechách - Přeštice jsou město v okrese Plzeň-jih.


pivo Hoptopia


Citra je jedna z nejoblíbenějších "dual purpose" chmelových odrůd a to nejen v USA. Tato aromatická odrůda je vyjímečná především svým vysokým obsahem alfa hořkých kyselin a výrazným aroma profilem po citrusech, limetce, grapefruitu a exotickém ovoci.


Mosaic byl vyšlechtěn z odrůd chmele Simcoe a Nugget a na trh byl uvolněn teprve nedávno - v roce 2012.


Pale Ale je pivo zlaté až jantarové barvy vařené se světlým sladem. Tento termín se poprvé objevil v Anglii kolem roku 1703 pro piva vyrobená ze sladů sušených koksem s vysokým obsahem uhlíku, což mělo za následek světlejší barvu než u ostatních v té době populárních piv.





49 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Sweet pickles

Comments


xxxxx

bottom of page