top of page

Uprchlíci z Ukrajiny - ženy v ohrožení

Aktualizováno: 4. 4. 2022

Situace na úřadech a v centrech pro uprchlíky je mnohde chaotická. Ukrajinci se ve frontách předbíhají a například získat vízum může být několikadenní "boj". Spolupracovnice naší redakce bydlící v centrální Ukrajině ve městě Poltava, která již

4 roky v ČR byla a plynně mluví česky se vzhledem k válce vrátila a v minulém týdnu si vyřizovala vízum. Dva dny po 4 hodinách strávila na úřadě v Jihlavě (Pracoviště MV odboru azylové a migrační politiky) v bezvýsledném čekání ve frontách. Až třetí den vyřídila vše, co potřebovala a když úřednice slyšela, jak mluví česky požádala jí, zda by nedělala tlumočnici. Ochotně souhlasila a na pár hodin, každý den chodí jako dobrovolnice tlumočit. Množí se také podvody se státem garantovaným příspěvkem pro uprchlíky (5000 korun měsíčně na pokrytí základních potřeb). Mnohdy o něj žádají Ukrajinci, kteří na to nemají nárok - například jen si pro tyto peníze "odskočí" z Polska, kde už jsou registrováni. Úředníci tedy pracují v plném nasazení a kromě běžného odbavování musejí být pozorní a vše kontrolovat.


Důvodů, proč utíkají z Ukrajiny nejenom ženy s dětmi, ale i ženy samotné je mnoho. Válka, mimo jiné hrůzy také přináší násilí na ženách, které je často nejen důsledkem, ale přímo válečnou strategií. Sexuální násilí může být pácháno armádou jako prostředek kontroly a moci nad nepřátelskou stranou. V ohrožení jsou tak především ženy, které na Ukrajině dosud zůstávají a před válkou z různých důvodů neutekly.


Jsou i ženy, které neutečou, protože bojují! Olga Semydyanova, matka 6 dětí, byla zabita v bitvě proti ruským okupantům. Vyjádřila touhu bránit zemi až do konce, i když věděla, že jejich prapor možná nepřežije. Je hrdinkou Ukrajiny.

Olga Semydyanova

Nicméně i ženy, které se rozhodnou opustit Ukrajinu jsou vystaveny různým nebezpečím. Na cestě, hrozí rizika spojená s obchodem s lidmi či znásilněním, a to nejenom ze strany migrujících mužů, ale na zranitelné ženy číhají u přechodů kšeftaři se sexem. Dost práce kolem toho mají policisté a to především v Polsku. Množí se případy, kdy se různí podvodníci snaží nalákat Ukrajinky na bydlení a zabezpečení v Německu s cílem následně je donutit k prostituci nebo otrockým pracím. Otrocké práce nutno vnímat tak, že jsou vám zabaveny doklady, jste v uzavřeném prostoru pod dohledem, pracujete např. 12 hodin denně, máte kde spát, máte co jíst a kde se umýt, ale nedostáváte žádné peníze.

Podle zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta Kyryla Tymošenka probíhá evakuace regionů nejvíce postižených ruskou agresí

Z Ukrajiny uprchlo již 4 milióny lidí, což je největší počet uprchlíků od II. světové války, Téměř 300 tisíc ukrajinských běženců přechodně nebo dlouhodobě zůstává v ČR. Nutno poznamenat, že všem úředníkům, policistům, lékařům, hasičům a dobrovolníkům je třeba složit poklonu! Z dostupných zpráv se Česká republika dostala na svůj limit a požádala o podporu EU.

Závěrem pouze pár vět o tom, co sem tam můžete zachytit např. na Facebooku nebo v telefonním rozhovoru, ale i osobně tzv. face to face. "Když je všude tolik solidarity pošlu vám své číslo účtu a můžete mi přispět." "Ukrajinci nám vezmou práci." "Pomoc Ukrajincům zničí ekonomiku ČR." "Českého člověka nechají trpět a Ukrajinci si hodují."

Naše redakce, jak již bylo opakovaně zmíněno nikomu nebere jeho názor. Snažíme se vždy o objektivní pohled - někdy na hranici vlastních psychických možností :-) Dobrá, tedy uprchlíci z Ukrajiny si odkrajují z našeho koláče. Je to "strašné" a pravděpodobně brzy zemřeme všichni hlady :-) To, že před raketami, bombami, tanky a kulomety prchají především ženy s dětmi je nedůležité, naše děti přeci také nikdo nenakrmí. To, že máme v ČR dějinně nejnižší nezaměstnanost (3%), že v mnoha oborech scházejí lidé a zaměstnavatelé mají problémy, je také nezajímavé. To, že se válka odehrává pár set kilometrů od našich hranic, je také bezvýznamné, protože to je ještě daleko. To, že existuje naše národní zkušenost s ruským mocenským postupem, je třeba zapomenout. Ano, takto můžeme přemýšlet ještě dlouho... Otázka však je, zda se potom budeme schopni sami na sebe podívat do zrcadla. Samozřejmě respektujeme názory kovaných komunistů a vzkazujeme "soudružky a soudruzi, to bude dobrý..." :-) Zajímavým paradoxem je, že na úkor uprchlíků se vyjadřují většinou lidé, kteří toho pro ČR moc neudělali a práce jim moc "nevoní".


Názor redakce je jednoduchý. Každou pomocí Ukrajině a Ukrajincům pomáháme České republice a českým občanům - Putin nesmí vyhrát!

Ukrajina ve válce


44 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page