top of page

Váš domácí salám

Velikonoce, Vánoce, Silvestr, různé oslavy a večírky. K svátkům patří mimo jiné dobré jídlo a pití, schází se rodiny a přátelé. Proto se může hodit chutný vyprošťovák, který od nepaměti rozjasňuje rána po veselé noci. Jak u všech receptů i u tohoto držíme pravidlo, že to bez problémů zvládnete doma.


potřebujeme:

25 dkg hovězího

1 kg vepřového (plecko nebo bůček)

25 dkg hřbetního sádla

18 gramů Pragandy nebo kuchyňské soli

1 gram mletého pepře

1,5 - 2 gramy sladké papriky

polévková lžíce Českého karamelu

trošičku muškátového květu

stroužek česneku

deci studené vody

střevo na salám (běžně v prodeji cca 15Kč/ks) můžete objednat i online viz. Maso Profit obaly




Maso si nakrájíme na kostky prosolíme a necháme 3 až 4 dny v lednici odležet.

Poté kousky rozemelte mlýnkem na maso šajba 4 - raději to protáhněte 2x. Sádlo namelete na pětkách dírách. A pak vše promícháte dohromady. Přidáte Pragandu nebo sůl, koření a vodu, znovu promícháte a dáte to přes noc do lednice.


Druhý den připravený základ vytáhnete a pořádně propracujete tak, že vám směs nepůjde od ruky.


Následně tím naplníte střevo - pro naplnění použijete mlýnek s příslušným nástavcem. Naplněné střevo tedy váš budoucí salám dáte do vyhřáté trouby nebo do udírny dle vašich možností.

V troubě si dáte mřížku na střet nastavíte horní a dolní pečení a zapnete ventilátor. Jak v troubě tak v udírně dosáhněte teploty maximálně 65°. Svůj salám nechte 6 hodin v troubě a po 30 minutách jej otáčejte ze všech stran. Z trouby pak salám vyndáte rovnou do ledové vody dostane "šok" a bude pěkně vyšponovaný. Pak si ho někam pověste a nechte ho 10 dnů i víc dozrát.


Český Karamel

Salám můžete jej degustovat hned třeba s octem a cibulí, ale doporučujeme si udělat utopence více si pochutnáte a pomůže Vám to po těžké noci :-) Podle našeho receptu byste měli na konci procesu mít 2 štangle salámu.


Utopenci z vašeho salámu


potřebujete:

špetku soli

2 lžíce cukru

16 kuliček nového koření

16 kuliček pepře

8 feferonek


Tedy svůj výborný domácí salám si nakrájíte a s prokládáním cibulí vložíte do sklenice - první cibule pak salám, cibule atd... Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháte vychladnout a zalijete tím salám s cibulí. Sklenici zavřete a týden jí necháte odležet.


Samozřejmě receptů na utopence je mnoho druhů (náš uvedený je naprosto garantovaný standart), ale můžeme garantovat, že váš domácí salám bude fungovat ve všech modelech.


Recept a postup jsme konzultovali a doplňovali se skutečným odborníkem, šéfkuchařem a farmářem Lukášem Štindlem z Českého Krumlova.


830 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page