Váš domácí salám
Velikonoce, Vánoce, Silvestr, různé oslavy a večírky. K svátkům patří mimo jiné dobré jídlo a pití, schází se rodiny a přátelé. Proto se může hodit chutný vyprošťovák, který od nepaměti rozjasňuje rána po veselé noci. Jak u všech receptů i u tohoto držíme pravidlo, že to bez problémů zvládnete doma.

potřebujeme:
25 dkg hovězího
1 kg vepřového (plecko nebo bůček)
25 dkg hřbetního sádla
18 gramů Pragandy nebo kuchyňské soli
1 gram mletého pepře
1,5 - 2 gramy sladké papriky
polévková lžíce Českého karamelu
trošičku muškátového květu
stroužek česneku
deci studené vody
střevo na salám (běžně v prodeji cca 15Kč/ks) můžete objednat i online viz. Maso Profit obaly

Maso si nakrájíme na kostky prosolíme a necháme 3 až 4 dny v lednici odležet.
Poté kousky rozemelte mlýnkem na maso šajba 4 - raději to protáhněte 2x. Sádlo namelete na pětkách dírách. A pak vše promícháte dohromady. Přidáte Pragandu nebo sůl, koření a vodu, znovu promícháte a dáte to přes noc do lednice.
Druhý den připravený základ vytáhnete a pořádně propracujete tak, že vám směs nepůjde od ruky.
Následně tím naplníte střevo - pro naplnění použijete mlýnek s příslušným nástavcem. Naplněné střevo tedy váš budoucí salám dáte do vyhřáté trouby nebo do udírny dle vašich možností.
V troubě si dáte mřížku na střet nastavíte horní a dolní pečení a zapnete ventilátor. Jak v troubě tak v udírně dosáhněte teploty maximálně 65°. Svůj salám nechte 6 hodin v troubě a po 30 minutách jej otáčejte ze všech stran. Z trouby pak salám vyndáte rovnou do ledové vody dostane "šok" a bude pěkně vyšponovaný. Pak si ho někam pověste a nechte ho 10 dnů i víc dozrát.
Salám můžete jej degustovat hned třeba s octem a cibulí, ale doporučujeme si udělat utopence více si pochutnáte a pomůže Vám to po těžké noci :-) Podle našeho receptu byste měli na konci procesu mít 2 štangle salámu.

Utopenci z vašeho salámu
potřebujete:
špetku soli
2 lžíce cukru
16 kuliček nového koření
16 kuliček pepře
8 feferonek
Tedy svůj výborný domácí salám si nakrájíte a s prokládáním cibulí vložíte do sklenice - první cibule pak salám, cibule atd... Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháte vychladnout a zalijete tím salám s cibulí. Sklenici zavřete a týden jí necháte odležet.
Samozřejmě receptů na utopence je mnoho druhů (náš uvedený je naprosto garantovaný standart), ale můžeme garantovat, že váš domácí salám bude fungovat ve všech modelech.
Recept a postup jsme konzultovali a doplňovali se skutečným odborníkem, šéfkuchařem a farmářem Lukášem Štindlem z Českého Krumlova.