top of page

Výročí 65. let házené v Horce nad Moravou

Aktualizováno: 20. 11. 2022


Výročí 65. let házené v Horce nad Moravou

Skutečnost, že v horeckém házenkářském oddílu působí velmi aktivní lidé, dokazují četné společenské, kulturní a sportovní akce, které jsou jejich zásluhou pořádány. Jednou z nich byla i oslava 65. výročí vzniku organizované házené v této hanácké obci. Uskutečnila se v areálu horecké Sokolky, kde byl oddíl házené TJ Sokol Horka nad Moravou založen 2. května 1957.

Velkou poctu si zaslouží zakládající členové a všichni bývalí hráči horecké házené, byť mnozí již nejsou mezi námi a současné dění sledují již jen z nebeského hřiště. Od roku 1957 zažila házená v Horce jak dobu vzestupů, tak i pádů. V této souvislosti je třeba zmínit současného předsedu házenkářského oddílu TJ Sokol Horka nad Moravou Libora Žůrka, který se po letech stagnace před 11 lety zasloužil o obnovení házené v Horce.


Když už byl zmíněn rok založení, tedy 1957, připomeňme, co se v daném roce událo. Z pohledu světového dění lidstvo vstoupilo do nové kosmické éry, když do vesmíru vzlétl Sputnik, první umělá družice Země. Ve stejné době se prezidentem naší republiky stal Antonín Novotný. V Praze proběhlo první losování Sportky. Narodila se i řada známých osobností, například herec, moderátor a písničkář Marek Eben. A v Liverpoolu se poprvé setkali John Lennon a Paul McCartney a učinili tak první krok k založení skupiny Beatles.


Ale to nejdůležitější - samozřejmě s ohledem na zmíněné oslavy - se v dané době odehrálo v areálu místní Sokolky, kde byl 2. května 1957 založen oddíl házené TJ Sokol Horka nad Moravou. I proto se oslava k připomenutí uplynulých 65 let uskutečnila na stejném místě, které je tradičním domovem horeckého házenkářského oddílu.

Jak šla léta...


V roce 1957 si parta nadšenců, zakladatelů oddílu české házené (dnes označované jako národní házená) nejprve vlastními silami upravila hřiště na bývalém sokolském cvičišti. Jako první vzniklo družstvo mužů, hrající tehdy krajskou soutěž, později se zformovalo i družstvo žáků. Nadšení ale vydrželo krátce, neboť v roce 1961 oddíl české házené v Horce zanikl.


V roce 1964 na přerušenou éru navázalo nově vytvořené družstvo starších žáků, které již přešlo na mezinárodní házenou – handbal, a hrálo v okresním přeboru. O rok později vzniklo i družstvo žákyň, nicméně nemělo dlouhého trvání.


A přišel stěžejní rok 1966. Zásadním pro další rozvoj handballu v Horce bylo obnovení družstva mužů, jehož jádro tvořili z velké části bývalí horečtí hráči české házené. V dalších letech se oddíl rozrostl o mládežnické týmy.


V roce 1971 a dalších letech začalo období zvelebování areálu Sokolky, házenkáři vlastními silami začali s výstavbou budovy nových šaten. V roce 1974 se původní škvárové hřiště proměnilo na hrací plochu s pevným, asfaltovým povrchem, což byl v dané době velký trend. V 70. až 80. letech hrály horecké týmy mužů i mládeže střídavě na krajské a okresní úrovni.


V roce 1995 dosáhl oddíl házené v Horce na svůj největší sportovní úspěch. Výborné, skvěle složené družstvo mužů totiž vybojovalo účast ve třetí nejvyšší soutěži - třetí lize. Hráči dokázali tuto soutěž nejen vybojovat, ale také udržet pro následující sezónu.


V roce 2005 po mnoha úspěšných letech vyvrcholila postupující ztráta zájmu mládeže o organizovaný sport. Vlivem řady okolností zanikl i seniorský tým. Oddíl ukončil kolektivní členství v Českém svazu házené a za horeckou házenou se zatáhla opona.


Rok 2011 odstartoval novou éru


V roce 2011 nastalo vzkříšení házené v Horce, vzniklo první družstvo mladšího žactva a byl obnoven oddíl házené TJ Sokol Horka nad Moravou, který byl v lednu tohoto roku přijat za kolektivního člena Českého svazu házené. Postupně se dařilo rozšiřovat mládežnickou základnu, v roce 2018 se z vlastních odchovanců, kteří prošli všemi mládežnickými kategoriemi, vytvořilo i družstvo mužů. Horecká házená se opět stala dobrou značkou. Určitou specifickou filosofií právě pro nejmladší i žákovské kategorie bylo, aby se děti zlepšovaly v pohybu, správným způsobem trénovaly a v utkáních nebyly orientovány jen na konečný výsledek. Jednoduše, aby měly radost ze hry a chtěly své herní dovednosti nadále zlepšovat, což má i výchovný charakter.


Rok 2014 je možné považovat za přelomový pro házenou v Horce. V létě proběhla rekonstrukce areálu na Sokolce, nevyhovující asfaltové hřiště dostalo nový povrch, byly vybudovány nové střídačky, lavičky pro diváky apod. V říjnu bylo nové hřiště slavnostně otevřeno a na jaře 2015 již sloužilo svému účelu. Nastalo „stěhování“ z provizória v areálu školy do opravdu domácího prostředí, které slouží dodnes.


Odpoledne plné zábavy a pohody


Červnový program oslav 65. výročí házené v Horce obsahoval část věnovanou dětem, dospělým, dobrému občerstvení i sportovním utkáním, čas byl také na zhodnocení ukončené sezóny 2021 - 2022, spojené s oceněním jednotlivých hráčů.


Již od dopoledne bylo v areálu Sokolky k dispozici bohaté občerstvení včetně nápojů všeho druhu, sladkostí, zmrzliny a dalších pochutin. Od 13:00 byl navíc zprovozněn stánek, kde se na ohni opékaly ryby, v udírně klobásy a cigárka. Asi hodinu trvalo, než vše dosáhlo té správné provozní teploty a výborné dobroty se mohly začít prodávat. Vůně se celou hodinu linula areálem, takže někteří nedočkavci začali průběžně přicházet s dotazy, kdy už to bude hotové, neboť reflexu I. P. Pavlova nelze odolat.


Od 15:00 byl k dispozici prostor, kde probíhalo malování na obličej pod odborným vedením paní Königové, což bylo velkou zábavou pro děti. Mohli si vybrat z nafocených motivů, které byly vystaveny vedle stánku nebo nějaký jiný dle dohody. Často si děti domlouvaly doplňující zbarvení na ruce ve formě duhového esíčka, které bylo dekorováno srdíčky. Um paní Königové dokázal krásně ztvárnit vybrané motivy a občas i navíc určitou improvizací něco přidat.


Děti se náramně bavily a často se vracely, že ještě chtějí něco nakreslit jinde. Pak se chodily chlubit svým kamarádkám, kamarádům a rodičům, co si vybraly k namalování. Rodiče je fotili na památku a všichni prožívali radost. Navíc rodiče mohli využít čas, než děti vystály frontu na malování i samotnou realizaci, a mohli v klidu posedět u kávy a popovídat se svými známými.


Bohatý sportovní program


Paralelně až do večera probíhala přátelská utkání družstev všech věkových kategorií z několika klubů.


Od 13:00 do 14:00 bylo na pořadu utkání mladších miniházenkářů Horky s družstvem horecké přípravky. Družstvo mladší miniházené tvoří děti ročníků narození 2013 až 2015. Házená se pro tyto děti stává zábavou a předmětem trvalého zájmu, osvojují si základní normy chování v kolektivu, získávají všestranný pohybový základ. Děti se také učí základní házenkářské dovednosti jako chytání míče, přihrávky, driblink, střelbu na branku, základy střelby z výskoku apod. Děti se učí také potřebné herní dovednosti. Důležité je, že všichni hráči si zkouší všechny herní pozice a na hřišti hrají stejný čas.


Družstvo mladší miniházené se účastní soutěžních turnajů, pořádaných Olomouckým krajským svazem házené. Na jaře to bylo sedm turnajů a superfinále. Turnaje se hrály v Senici na Hané, Velké Bystřici, Litovli, Olomouci a samozřejmě také v Horce.


Od 14:00 do 15:30 byl na programu přátelský malý turnaj starších minižáků, v němž si zahrály družstva Horky, HBC Olomouc 1966 a HC Čechy pod Kosířem. Družstvo starších miniházenkářů tvoří děti ročníků narození 2011 až 2012. Hráči tohoto družstva pilují dovednosti, které se naučili v přípravce a v mladším minižactvu. Zdokonalují základy rychlého útoku jeden na jednoho, dříve naučené činnosti již zvládají v pohybu a plné rychlosti. V obranné fázi hry již dokáží zaujmout správné obranné postavení a získávat driblované míče.


Brankáři již umí zaujmout základní postavení, zvládají základy chytání ze všech útočících postů a rozehrávat míč po chycené střele nebo obdržené brance. Také v případě starších miniházenkářů stále platí pravidlo, že všichni hráči si zkouší všechny herní pozice a hrají na hřišti stejný čas.

házená Horka

Družstvo starších miniházenkářů se v ukončené sezóně 2021 - 2022 účastnilo soutěžních turnajů, pořádaných Olomouckým krajským svazem házené. Na jaře odehrálo horecké družstvo sedm turnajů a superfinále, přičemž se hrálo v Kostelci na Hané, Žeravicích, Olomouci, Oseku nad Bečvou a také v Horce.


Od 15:30 do 16:30 přišlo na řadu přátelské utkání týmu mladšího žactva Horky proti mladšímu žactvu SK HFP Prostějov. Mladší žactvo tvoří hráči narození v letech 2009 až 2010. Družstvo hraje v Lize Olomouckého kraje. V této soutěži v ukončeném ročníku 2021 - 2022 vybojoval tým Horky v konkurenci 16 týmů konečné krásné 3. místo! Toto umístění je o to cennější, že v soutěži hrají družstva z řady velkých klubů, jakými jsou například Házená Velká Bystřice, Cement Hranice, Tatran Litovel či HBC Olomouc.


Tým mladšího žactva navíc skvěle reprezentuje horeckou házenou na velkých turnajích. Letos v dubnu hráli žáci Horky na velkolepém čtyřdenním mezinárodním turnaji v Praze s názvem Prague Handball Cup. Na turnaji sehrál horecký tým sedm utkání se soupeři z ČR, Slovenska, Belgie a Rakouska. V konkurenci kvalitních týmů z řady věhlasných klubů nakonec vybojovalo mladší žactvo Horky ve své věkové kategorii výborné dělené 10. až 18. místo z celkového počtu 56 družstev.


Shodou okolností týden před oslavou 65 let házené v Horce stejné družstvo mladšího žactva excelovalo opět v Praze na velkém třídenním turnaji v plážové házené, který se každoročně koná pod názvem Prague Open Beach handball.


Horecký tým vybojoval 1. místo v základní skupině, když postupně porazil trojici soupeřů: Sokol Praha-Vršovice, TJ Ostrava-Poruba a HC Praha-Háje. V nedělním semifinále porazila Horka HC Milevsko a postoupilo do odpoledního finále.


V něm nastoupili hráči Horky proti celku Házená Kostelec nad Labem. A protože utkání, hrané na dva sety, skončilo nerozhodně, o vítězství rozhodovaly samostatné nájezdy. V nich byli o jediný gól úspěšnější hráči Kostelce nad Labem. Nicméně zisk druhého místa v turnaji v konkurenci osmi týmů z celé ČR je pro horecký tým mladšího žactva skvělý úspěch!


Stříbrné medaile pro Horku vybojovali: Milan Dokoupil, Martin Rusler, Radim Vánský, Matěj Hoferek, Lukáš Rusler, Matyáš Niessner, Tomáš Herold, David Jenš, Veronika Tinklová, Šimon Matušek, Adam Fiala a Sebastián Šrot. Trenéři Petr Němec a Andrea Hrachovinová.


Ale zpět k programu oslav 65. výročí založení házené v Horce. V sobotu 25. června od 16:30 do 17:00 probíhala ukázka aktivit kroužku pohybových her, který horecký oddíl házené organizuje pro děti ve věku od tří do šesti let. Pod hlavičkou TJ Sokol Horka nad Moravou byl založen v srpnu 2018 a je určen pro nejmenší děti nejen z Horky, ale i ze širokého okolí. Sportovní náplň kroužku není zaměřena na konkrétní sport. Děti se učí atletickým, gymnastickým a dalším všestranným pohybovým aktivitám, které mohou později uplatnit v kterémkoliv druhu sportu, pro který se rozhodnou. Ať již to bude házená, fotbal, atletika, tenis, florbal, hokej, prostě cokoliv. Věřme, že i rodiče tyto aktivity uvítají a na hřišti nebo v tělocvičně bude stále více dětí, které se budou vždy těšit na nové i zábavné hry a sportovní aktivity.

Od 17:00 do 18:00 bylo v rámci oslav na programu exhibiční utkání seniorské kategorie, v němž se představili odchovanci horecké házené a rovněž hráči, kteří v minulosti oblékali horecký dres. Ještě před tímto utkáním došlo na slavnostní předání pamětních plaket dvěma dlouholetým činovníkům oddílu házené. A sice Věře Krobothové a Liboru Vykydalovi, trenérskému tandemu, který více než deset let vedl jak horeckou házenkářskou mládež, tak později i tým mužů. Jak Věra, tak i Libor se mohou pochlubit ojedinělým unikátem. Vždyť některé hráče vedla tato trenérská dvojice ve všech věkových kategoriích - od malých žáčků až po družstvo mužů!


Připomeňme, že od roku 2011, kdy se po několika letech podařilo obnovit horecký oddíl házené, vyrostla v Horce řada výborných mladých hráčů. Ti nejlepší dostali možnost odejít do větších klubů jako jsou Litovel, Velká Bystřice, Olomouc nebo Zubří, kde mohou dále rozvíjet svůj talent. Mnozí odchovanci Horky hrají v mládežnických týmech Házenkářské akademie Olomouckého kraje.


Momentálně ale seniorskou kategorii horecký oddíl házené nedisponuje. Družstvo mužů, které bylo vytvořeno v roce 2018 a do loňského podzimu hrálo v Moravskoslezské lize, se nepodařilo udržet pohromadě a před startem letošní jarní sezóny bylo ze soutěže odhlášeno.


Sportovní odpoledne vyvrcholilo od 18:00, kdy se uskutečnilo asi nejzajímavější utkání celého slavnostního dne. Na jedné straně nastoupil tým trenérů a rodičů hráčů, na druhé straně pak tým aktivních hráčů a hráček žákovské kategorie. Rodiče tak poznali, že hrát házenou není žádná legrace 😊Také trenéři to neměli lehké a sami měli před utkáním obavy, jak si povedou. Každopádně dramatický zápas skončil zaslouženou remízou a všichni jeho aktéři si házenou náležitě užili.


Zhodnocení úspěšné žákovské sezóny


Po odehrání plánovaných utkání trenéři sezvali hráče horeckého družstva mladšího žactva a jejich rodiče na centrální část hřiště, aby završili slavnostní den. Nejprve přišlo na řadu poděkování za účast jak na oslavách samotných, tak i za úspěšné odehrání celé soutěžní sezóny.


Členové týmu mladšího žactva byli za výborné umístění v Lize Olomouckého kraje odměněni krásnými pohárky, přičemž trenér v případě jednotlivých hráčů zmínil jejich výkonnostní vzestup a jejich přínos pro družstvo. Upomínkovými dárky byli rovněž oceněni jednotlivci, kteří již v nadcházející sezoně díky svému věku již nemůžou pokračovat s tímto družstvem a bavit se společně házenou. Nicméně kdykoliv budou vřele vítáni v horeckém házenkářském kolektivu.


Celý den oslav 65. výročí založení házené v Horce, doprovázený pestrým programem při hezkém letním počasí, se plně vydařil. A všichni, kteří do areálu horecké Sokolky zavítali, se určitě budou těšit na oslavu kulatého jubilea v roce 2027. Pokud se nám podaří být u toho, rádi Vám přiblížíme průběh oslav reportáží. Sportu zdar a házené obzvlášť 😊


Závěrem patří poděkování všem organizátorům z řad horeckých házenkářů, kteří se na oslavách podíleli. Jsou to předseda oddílu házené Libor Žůrek, šéftrenér mládeže a současně trenér mladšího žactva Petr Němec, hospodářka oddílu a současně vedoucí družstva mladšího žactva Andrea Hrachovinová, dále všichni trenéři a vedoucí družstev ostatních věkových kategorií i kroužku pohybových her - Richard Hrachovina, Jiří Semjon, René Rusler, Jiří Šimek, Libor Vykydal, Věra Krobothová, Jana Ruslerová, Jindřiška Ochmannová a Dagmar Jelínková.





126 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page