top of page

MIXLE V PIXLE - Bělice

CHYTIL JSEM MALÉ RYBY. ANO NEJSEM RYBÁŘ A TAK JSEM JE PUSTIL. NAKONEC JSEM POJAL MYŠLENKU, ŽE BY SE DALO NĚCO VYMYSLET, JAK JE ZPRACOVAT. ZDE JE MŮJ PŘÍBĚH - TŘEBA VÁM POMŮŽE.

Bílá ryba, bělice je rybářský termín, který může označovat různé druhy ryb.
Zaznamenal jsem také radikální názor, že bělice vlastně neexistují. Je to název nesprávný a pro opravdové rybáře nepochopitelný. Tak vlastně ani nevím, co jsem přesně chytil zpracoval naložil a snědl. Dejme tomu, že to byly tyto ryby: 
Plotice obecná (Rutilus rutilus; L., 1758) je nedravá sladkovodní paprskoploutvá ryba z čeledi kaprovitých (Cyprinidae). V České republice je považována za tzv. plevelnou rybu, u které není zákonem stanovena nejmenší lovná míra. V České republice je tradičně dosti hojná. Tato ryba je nedílnou součástí potravinového řetězce. Slouží jako potrava dravcům.

Tedy máme 7 ryb a jdeme na to. Našel jsem si recept a postupoval nejlépe, jak jsem dovedl.
Pokusím se vše detailně popsat, protože mnohdy nad některými recepty tápu a přemýšlím, co tím chtěl autor sdělit. Já vím „přiměřeně, přiměřeně“ a pak se dílo podaří, ale kolik váží nebo jaký má objem „přiměřeně“? :-)


Náklady: cca 80 Kč (když si ryby ulovíte a máte doma sklenici)

Doba pro přípravu: 14 dnů (pracovní čas cca 2 hod.)

7 ryb (30cm/0,5kg)
Sůl 0,4kg
Cukr 0,1kg
Ocet 1l
Celer, mrkev, petržel
4 cibule
Sklenice s uzávěrem
Koření:
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
Lžička tymiánu

Bělice Plotice
Bělice Plotice
vykošťování bělic

20.4.2019
- Po ulovení jsem ryby šetrně zabil, vykuchal, očistil od šupin a umyl v pitné vodě. Dále jsem postupoval dle uvedených kroků.


21.4.2019 11:00
- Ryby se naloží do slaného láku (200g sůl + 1l vody) na 3 dny. Poté se vyndají, vyperou.


24.4.2019 9:30
- Následně se zalijí velmi silným octovým lákem (0,5l ocet + voda). Nechají se tak zcela ponořené další 4 dny. 


28.4. 22:00
-  Ryby vyndáme, opět vypereme, vytáhneme páteř a spolu s ní měkké žeberní kosti s ocasní ploutví. Odtrhneme břišní a řitní ploutev. Očistí se a stáhne s kůže. Tato část je nejpracnější. V našem případě nám zůstalo z 7 ryb 0,5 Kg čistého masa.
Připravíme si lák. Do hrnce s 0,5l vody dáme jednu rozkrojenou mrkev, čtvrtku celeru, půlku petržele a jednu rozkrojenou cibuli. Uvedeme do varu a vaříme cca 10 minut. Vyndáme uvařenou zeleninu a nakrájíme ji na drobné kostičky a necháme v misce bokem. Do hrnce se zeleninovým vývarem přidáme 0,5l octa a polévkovou lžíci soli a cukru a necháme vařit dalších 10 min. Lák si můžete dochutit dle svého případně můžeme i experimentovat.
Do misky s vařenou zeleninou přikrájíme 3 čerstvé cibule. Maso skládáme do sklenic, prokládáme ho zeleninou a kořením a zaléváme lákem. Maso můžeme zatížit, aby bylo dobře ponořené. Vše necháme minimálně 7 dnů naložené. 

5.5.2019 21:00
- Můžeme konzumovat. Servírujme s chlebem. Je to výborné, maso je křehké a ladí se zeleninou. Problém je, že závěreční lák byl asi určen pro větší obsah a celkově je to dost "ostré", Tedy méně octa.


Co, udělám a neudělám až to budu dělat podruhé :-)
Určitě více ryb. Koupil jsem si sklenici 2,5L a aby, byla plná bude potřeba 15 ryb. Dále budu trochu „šetřit“ octem. Výsledek je na můj vkus trochu ostřejší, ale věřím, že je to individuální posouzení. Dále nebudu do finálního procesu vkládat sirovou cibuli, ta co se vyvaří se zeleninou stačí. Zeleninu pokrájím na menší kousky. Asi také vynechám tymián buď jsem ho tam dal moc nebo mě prostě nesedí, ale to je rovněž otázka individuální chuti každého člověka. Také budu zvažovat nakrájení rybího masa před finálním naložením, ale to spíše z estetických důvodů výsledného produktu na talíři.

Recenze: Jen pár poznámek k uvedenému článku. Po ulovení, vykuchání a očištění jakýkoliv ryb je pořádně nasolte a nechte je takto v uzavřené nádobě v lednici – pouze nasolit žádný solný nálev. Každý den jen slijte vodu, kterou maso z ryb pustí. Takto je nechte minimálně 3 dny, ale klidně i týden. Následně ryby pořádně propláchněte ve studené vodě a na minimálně 3 dny dejte do octa. Pak znovu ryby pořádně propláchněte, pohodlně odstraníte kůži a odkostíte. Následně máte připravený polotovar a ten můžete naložit do čeho vás napadne a na co máte chuť. Ať je dáte do oleje nebo do láku (jako na okurky) s cibulí a kořenovou zeleninou, můžete přidat jakékoliv bylinky pokud máte ze zahrádky a nebo koření, papriky, kopr prostě udělejte si mixle v pixle dle vlastních možností a chuti a  nechte to ve sklenici alespoň 10 dnů. Následně můžete konzumovat a nebo vzniklý produkt použít jako polotovar a vytvořit salát s majonézou nebo čalamádou.  

naložené maso z bělice

Zaujímá vás téma "lovení, pěstování, recepty..." a máte k tomu, co napsat - kontaktujte nás!

bottom of page