PRAGANDA versus SŮL

praganda.jpg

Někdy je označována jako rychlosůl, řeznická sůl nebo nakládací sůl. Praganda je český výrobek a ochranná slovní známka byla zaregistrována 03. 09. 2003. Řeznická sůl Praganda se používá pouze k výrobě uzenin, například uzeného masa, či klobás, ale také pro výrobu konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Tato dusitanová sůl bez jódu, chrání masné výrobky před oxidací tuků a má konzervační vlastnosti. Dávkování se doporučuje 20 až 22 g na 1 kg díla do výrobků tepelně opracovaných, 22 až 24 g na 1 kg díla do výrobků studenou cestou.

Výrobce uvádí, že je Praganda určena výhradně pro použití v masném průmyslu a pro výrobu domácích uzenářských specialit nebo pro nakládání (očkování) masa před uzením, rožněním nebo grilováním. Uzenářská rychlosůl, je ve složení potravin vyznačena kódem E250. S ohledem na přítomnost dusitanu sodného ve směsi nesmí být používána k přímému solení potravin.

Praganda má své zastánce a odpůrce. Dalo by se konstatovat, že probíhá nesmyslná "slovní válka" mezi "Pragandisty" a zastánci čisté soli. Dusitan, který je v Pragandě obsažen není zdravý, ale zabrání spoustě špatných věcí jako Botulismu, nákaze kroužkovci i svalovcům (trichinella), pro než je toxický.

Obyčejná sůl je plná choroboplodných a hemolytických mikrobů i koliformních bakterií, které mohou způsobit střevní potíže, ale i vážné nemoci. Dále obsahuje plísně a i hnilobné mikroorganismy. V samotné soli nerostou, avšak dochází k jejich zanášení, neboť jsou v ní obsaženy. Při přidání Pragandy, která obsahuje z výroby
0,5-0,6% dusitanu k váze soli dojde inhibování/likvidaci, veškerých žijících mikroorganismů ať už mikrobiálních, či nemikrobiálního původu. Toto množství je prokazatelně postačující a předpisem je stanoveno maximální množství 200mg dusitanů na 1kg masa. Tato norma je při použití Pragandy dodržena s rezervou, více jak z 50%. Tedy Dusitan obsažený v Pragandě jako zdroj otrav z potravin nepřichází prakticky v úvahu. 

Samozřejmě pokud sníte dvě kila uzeného masa nebo klobás pochybného původu a bude vám špatně není se čemu divit, ale Praganda za to nemůže. Levné masné výrobky z obchodních řetězců vám život určitě neprodlouží. Nezpochybnitelný je rovněž lékařský názor, že uzeniny by vůbec neměly konzumovat malé děti do tří let. Pokud by malé dítě jedlo denně salámy a párky, může příjem dusitanů způsobit chudokrevnost.
Z našeho pohledu je ovšem nepochopitelné jak může někdo "rvát" do malých dětí denně salámy a dále jako ve všem platí "všeho moc škodí".

Když solíte Pragandou a dodržujete normy, konzumujete pouze zanedbatelné množství dusitanů. Praganda je výrobek také, pro začínajícího uzenáře a při správném použití půlkou cesty k úspěchu, bez dalších zdravotnických rizik a zklamání z výsledků svého snažení.Starší postupy nakládání masa na uzení využívaly pouze kuchyňskou sůl (NaCl) a dlouhý čas nasolení (až 6 týdnů). Později se do soli přidával v malém množství takzvaný salnytr, což je dusičnan draselný nebo sodný (KNO3, NaNO3) a obsahuje neodhadnutelný podíl škodlivého dusičnanu. Rychlost prosolení se zvyšoval málo, ale barva masa po něm byla krásně červená. Později – a vlastně až do dneška – se používá k nakládání masa na uzení Praganda. Jejím použitím docílíme nejenom vybarvení masa, ale čas potřebný na naložení se zkracuje na 14 dnů. Jak už bylo uvedeno v Pragandě jsou totiž obsaženy kromě soli, dusičnanu draselného a cukru v malém množství i dusitanové soli a tyto způsobují narušení svalových vláken a následné rychlé proležení a prosolení masa. Rychlosůl Praganda se dá koupit v některých drogeriích, prodejnách Albert, Tesco, Kaufland a v internetových obchodech. Cena za malé balení (250 g) se pohybuje kolem 12 korun. Na trhu jsou k dostání i větší balení, o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.                                                                                                                       
                                                                                                                         Nuntius