top of page

Bouře Dudley udeřila silou hurikánu

Aktualizováno: 27. 2. 2022

Rychlost větru v hurikánu první až druhé kategorie dosahuje rychlosti 119 až 177 km/h. V čtvrtek 17.2. 2022 při přechodu tlakové níže Dudley (též Ylenia) byly nárazy větru větší než 160 km/h (44 m/s). Na Sněžce zaznamenali vítr o rychlosti orkánu, v nárazu 181 km/h. Nejhorší průběh bouře Dudley/Ylenia měla v Česku, Německu a Polsku.


Nespočet dopravník nehod a uzavírek trápili silničáře, hasiče, záchranáře a policisty až do noci po celé ČR. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl zveřejnil na svém tweetu video a napsal "...I když máme stromy v bezprostředním ochranném pásmu, nemáme je právo jako správce komunikace preventivně kácet. Smíme řezat pouze havarijní stromy."


video: Twitter/Jan Rýdl - mluvčí Ředitelství silnic a dálnic


Silný vítr i nezvyklé teplo souvisí se změnou klimatu, míní klimatolog Tolasz. Za čtvrteční větrné počasí mohou i neobvyklé teploty, které jsou v uplynulých dnech opravdu vysoko nad dlouhodobým průměrem. Řekl to v pořadu Benešovský Impuls. Podle něj bývají únorové teploty zhruba o pět stupňů nižší než je tomu v posledních deseti dnech.


Hurikán ochromuje i další evropské země. Stojí dálková železniční doprava a s problémy se potýká také letecká doprava, zrušeny byly některé spoje. Hamburk bojuje se vzedmutou hladinou moře. Větrná smršť si v Polsku a Německu vyžádala šest obětí. Na Británii se řítí nejsilnější bouře za 30 let. Směrem k Británii se blíží bouře Eunice, kvůli které může dnes v pátek 18. 2. 2022 na pobřeží jihozápadní Anglie a Walesu udeřit vítr o síle orkánu s rychlostí až 150 kilometrů v hodině. Meteorologická služba proto vydala nejvyšší stupeň varování.



Letadla mířící na pražské ruzyňské letiště se ve čtvrtek také musela potýkat se silnými nárazy větru. To jim komplikovalo přistání, provoz na letišti ale nemusel být přerušen. Problémy při přistání měl Airbus A321 společnosti Lufthansa, který letěl dopoledne z Frankfurtu. Těsně před přistáním musel pilot znovu vzlétnout a přistát na druhé dráze.


video: Twitter/Georgi Bidenko


Silný vítr, odřízl od dodávek proudu 300 tisíc odběratelů a docházelo k mnoha výpadků. Hasiči se potýkali s více než trojnásobkem výjezdů. Nejvíce byly zasaženy kraje Plzeňský, Středočeský, Karlovarský a Liberecký. Správa železnic evidovala 141 mimořádných událostí. Hrozí také povodně. Stav povodňového ohrožení platí v okresech Dvůr Králové a Náchod. Vítr hlavně lámal stromy a větve, na mnoha místech poškodil i střechy. Po 17 hodině se vítr utišil a pekelný den pomalu končil.



video: Twitter/Hasičský záchranný sbor ČR - Královéhradecký kraj

16 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page