top of page

Výstava květin Flora Olomouc 2022

Aktualizováno: 29. 4. 2022

Desítky tisíc květin a bohatý program. Květinová Flora Olomouc se vrací s podtitulem Květy a světy Řádově desítky tisíc květin budou od 21. do 24. dubna k vidění v areálu Výstaviště Flora Olomouc na květinové a zahradnické výstavě Flora Olomouc 2022.


Největší svátek květin se letos koná po dvouleté odmlce. Jeho hlavní expozice v pavilonu A nese název Květy a světy, znázorňuje koloběh života. Součástí bohatého programu je i prezentace Českého zahrádkářského svazu anebo – v evropském měřítku ojedinělá – výstava vzácných stovky let starých bonsají či oblíbené zahradnické trhy. „Je skvělé, že po dvou letech máme možnost uspořádat na jaře velkou květinovou výstavu.


Hlavním tématem, které vyjadřuje vizuál výstavy a jež bude ztvárněno v hlavní expozici, je koloběh života. A to konkrétně u rostliny od jejího zrodu přes kvetení až po zánik. I předváděcí akce našich předních floristů budou s tímto tématem v souladu,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.


Středobodem výstavy bude již tradičně hlavní expozice v pavilonu A. Její podobu mají letos na starost respektované architektky z olomouckého architektonického a design studia mimokolektiv spolu se známým floristou Tamásem Víghem, jenž do expozice vloží mimo jiné i méně známé exotické rostliny anebo vzácné orchideje.


V pavilonu A se návštěvníci mohou těšit i na speciální večerní prohlídku nasvícené hlavní expozice. Začíná v pátek 22. dubna ve 20 hodin, její součástí je také módní přehlídka Czech Fashion Night či koncert dámského smyčcového kvarteta Beladona Quartet. I díky tomu půjde o exkluzivní zážitek.


Cenově zvýhodněné online vstupenky na večerní prohlídku jsou už k dispozici na webu Výstaviště Flora. V prodeji je zde i samostatné vstupné na výstavu a také výhodný balíček, jenž obsahuje jak vstupenku na večerní prohlídku, tak na celou výstavu.


V hlavním pavilonu návštěvníci najdou také prezentaci zahradnických a uměleckých škol či expozici Českého zahrádkářského svazu (ČZS) pojmenovanou Z minulosti do budoucnosti. Jejím autorem je florista Zdeněk Kupilík, bude věnována letošnímu 65. výročí ČZS. Jedním z hlavních témat expozice je budoucí podoba zahrádkářských kolonií, její součástí bude také oblíbená pěstitelská poradna a prezentace vinařů.


Dohromady pak díky práci floristů a také zahradníků z olomouckého výstaviště budou při výstavě Flora Olomouc 2022 ve vnitřních expozicích a na upravených venkovních záhonech k vidění řádově desítky tisíc pestrobarevných květin, bonsaje staré až 600 let, zahradnické trhy a také koncerty, workshopy i gastrozóny V celé Evropě ojedinělá expozice zaplní od 21. do 24. dubna na Výstavišti Flora pavilon E. Pod názvem Tradice s fantazií bude díky spolupráci s Bonsaimuseum Isabelia prezentována jedinečná kolekce bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje v rozmezí 100 až 600 let. Valná část pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch. „Sbírka pana Valucha nemá co do počtu i stáří jednotlivých bonsají v Evropě obdobu,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Flora Olomouc květiny 2022

Umělecký zážitek návštěvníky čeká díky spolupráci VFO s Unií výtvarných umělců Olomoucka v oranžerii v expozici Květy v umění. Výstavu fotografií zde doplní floristická výzdoba od oceňované floristky Kláry Franc Vavříkové. Občerstvit se lidé budou moci v gastrozónách anebo v kavárně v pavilonu A.


Bohatý program bude při výstavě Flora Olomouc 2022 připravený i na dalších místech olomouckého výstaviště. Venkovní část bude spolu s pavilonem G patřit velkým a hojně navštěvovaným zahradnickým trhům. K dostání budou kromě široké nabídky rostlin i zahrádkářské potřeby, nářadí pro kutily, domácí potřeby a také vybavení pro včelaře.


Pavilon H bude letos na jaře zasvěcený prezentaci členů Asociace soukromého zemědělství ČR pojmenované Návrat ke kořenům. Budou zde představeny jednotlivé zemědělské farmy a jejich produkty. V neposlední řadě se návštěvníci mohou těšit na pestrý doprovodný program. Například na pátek 22. dubna je na venkovním pódiu Samba naproti sbírkovým skleníkům připravený Den s regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Vystoupí zde Jana Chládková & Pontiac, Milan Drobný, Pavel Vítek, ale i Jakub Smolík, Marcel Zmožek, Petra Černocká nebo David Deyl.


Součástí doprovodného programu jsou pak i workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti u pavilonu H anebo chill out zóna inciativy Zaparkuj. Další odpočinkové zóny pak budou připraveny u Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech.


SOUHRNNÉ INFORMACE: Flora Olomouc 2022 Termín: čtvrtek 21. až neděle 24. dubna 2022 Místo: Výstaviště Flora Olomouc Čas konání: čtvrtek - sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00 Základní vstupné: 170,- Kč na místě, online zvýhodněné: 157,- Kč Aktuální informace a prodej vstupenek na:


ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ EXPOZIC: Pavilon A: Květy a světy - hlavní expozice, Přístavba pavilon A přízemí: Z minulosti do budoucnosti – expozice ČZS Přístavba pavilon A patro: Prezentace odborných škol – expozice zahradnických a uměleckých škol Galerie pavilon A: Rostliny kolem nás – expozice květin, skalniček, sukulentů, kaktusů i masožravých rostlin Pavilon E: Tradice s fantazií - výstava bonsají Oranžerie: Květy v umění – výstava fotografií a floristická výzdoba Pavilon H:Návrat ke kořenům – prezentace členů Asociace soukromého zemědělství ČR Venkovní areál výstaviště a pavilon G.


Živé sochy staré stovky let. Na výstavě Flora Olomouc bude k vidění i jedinečná sbírka bonsají V celé Evropě ojedinělá expozice čeká na návštěvníky letošní výstavy Flora Olomouc 2022. V pavilonu E bude od 21. do 24. dubna pod názvem Tradice s fantazií k vidění jedinečná kolekce bonsají z tisů, staré jsou od 100 do 600 let. Valná část pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch. „Na japonském ostrově Hokkaidó přes 20 let kupujeme bonsaje od majitelů malých soukromých sbírek. Tvořilo je pět až šest generací, ale dnes už staří pěstitelé mnohdy nemají pokračovatele.

V Japonsku se jen málo mladých lidí chce bonsajím věnovat naplno,“ uvedl Josef Valuch. Svoji unikátní sbírku má uloženou ve Starém Městě nedaleko Uherského Hradiště v Bonsaimuseu Isabelia. Do Olomouce tento měsíc přiveze vzácnou kolekci 60 tisů. „Sbírka pana Valucha nemá co do počtu i stáří jednotlivých bonsají v Evropě obdobu,“ uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc.


Olomoucké výstaviště navíc ve spolupráci se zkušeným sběratelem chystá v pavilonu E expozici, jež se od běžných výstav bonsají bude výrazně lišit. Obvykle jsou totiž založené na jednotlivých rostlinách prezentovaných coby solitérní objekty na vyvýšených podstavcích. „Každou rostlinu si tak návštěvník prohlíží zvlášť – po jedné. Olomoucká expozice Tradice s fantazií bude díky svému kreativnímu pojetí jiná. Půjde o jeden celek, komplexní prostor vyplněný stromy, jenž návštěvníka vtáhne do působivého zážitku,“ uvedl Jan Stropnický, vydavatel a šéfredaktor odborného časopisu Bonsaje a japonské zahrady.


Dojem z unikátní sbírky tisů navíc umocní zrcadlové stěny. „Stromy se v nich budou odrážet. Bude se tak zdát, že jich je až několik set,“ uvedl Josef Valuch. Bonsaje bývaly vzrostlými stromy, dosahovaly až do výšky 20 metrů Všechny maximálně metrové bonsaje, jež budou od čtvrtku 21. do neděle 24. dubna při výstavě Flora Olomouc 2022 k vidění, bývaly před desítkami či stovkami let vzrostlými stromy. Dosahovaly výšky 15 až 20 metrů. „Většinu života rostly v horách na skalách. Lidská ruka na nich při proměně na bonsaj pracuje posledních 50 či 60 let.


Bonsaj je živá socha. Je to umělecké dílo srovnatelné s obrazy či sochami,“ dodal Josef Valuch. Na každé bonsaji je patrný rukopis všech mistrů, kteří se na úpravách dané rostliny podíleli. Řada těchto profesionálů díky jedinečnosti Valuchovy sbírky zavítala přímo do Starého Města. U řady bonsají je tak možné detailně popsat celou historii jejich vzniku – jejich rodokmen, odkud pochází a kdo na nich pracoval. Do Olomouce přivezu i jednu rostlinu starou více než 600 let. Koupil jsem ji na Hokkaidó před zhruba 15 lety. Mimo jiné se jí věnoval jeden španělský a také český bonsajista. Tento tis byl k vidění na výstavách po celé Evropě a získal několik významných ocenění, “ uvedl Josef Valuch.


75 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page