top of page

Jak může dopadnout válka na Ukrajině?

Aktualizováno: 19. 3.

Válka na Ukrajině se přímo nebo nepřímo dotýká všech lidí na planetě. Čím déle trvá, tím více přitahuje různé spekulace, dezinformace a propagandu. V tomto příspěvku nehodlám rozebírat nesmysly, které pumpuje Kreml především do sociálních sítí západních zemí (ty jsou ovšem v Rusku zakázány: Facebook, Youtube, atd. si v Moskvě nepustíte). Zkusme se zamyslet nad tím, jak válka trvající více jak dva roky může skončit.


V prosinci 2022 prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron, že by Rusko mělo dostat záruky pro vlastní bezpečnost v den, kdy se vrátí k jednacímu stolu. To ovšem nedává smysl, protože jak může dávat Ukrajina bezpečnostní záruky, když Rusko je agresorem? Moskva tento nápad ocenila, ukrajinským politikům z toho zůstal rozum stát.


Když se podíváme na obě strany konfliktu, tak ani jedna není v situaci, kdy by chtěla válku ukončit. U Ukrajiny je to zcela pochopitelné, protože Rusko stále okupuje značnou část jejího území a je vystavena raketovým útokům. Rusové sice byli vyhnáni z poloviny území, které od 24. února 2022 dobyli, nicméně zůstává nevyřešená otázka anektovaného Krymu a samozvané Doněcké a Luhanské republiky. Aktuálně Papež řekl, že má Kyjev vyvěsit bílou vlajku, což je v rozporu s jeho dřívějším tvrzení a Putin zakázal volit v poledne ať žije pravda a svoboda :-)


Analyticky předkládáme tyto scénáře možností konce války na Ukrajině:

- 1.

Válku vyhraje v aktuální konvenční formě Putin, tedy chcete-li Rusko. Ukrajina bude okupována a do Kyjeva bude dosazena loutková vláda. Bude probíhat zatýkání a vyšetřování. Z Ukrajiny uteče pravděpodobně každý, kdo bude moci. Určitě budou ze strany ukrajinského odboje probíhat sabotážní akce, celá oblast bude hodně neklidné místo a běženci naruší už tak nestabilní fungování Evropy. Na hranicích s Polskem a Slovenskem bude velice napjatá situace, proti sobě budou mířit hlavně tanků NATO a Ruska.

-2.

Válku vyhraje Ukrajina, - to je vlastně nesmyslná definice. Ukrajina může jen ubránit své území proti vetřelci, tedy ve správném slova smyslu vyhrát nemůže. Jistě nikdo nepochybuje o tom, že ukrajinská armáda nemá ambice kráčet po Rudém náměstí. Na základě rezoluce Valného shromáždění OSN bude Rusko Ukrajině platit válečné reparace a započne obnova válkou zničených ukrajinských měst. Do Ukrajiny se vrátí většina žen, dětí, kteří před válkou utekli. Mužů uprchlých před válkou se moc nevrátí, protože by jim na Ukrajině hrozilo za zradu vězení. Ukrajina bude procházet složitým poválečným obdobím a lze předpokládat, pokud by nastal uvedený scénář, že bude na Ukrajině probíhat mocenskopolitický boj.


-3.

Ukrajina bude ještě např. další rok vzdorovat úspěšně ruské agresi a Putinův režim, nacházející se pod tlakem z domova i ze světa, použije jaderné zbraně. V tomto ohledu sice můžeme polemizovat o tom, že možná záleží, v jakém rozsahu by jaderné zbraně putinovci použili a jak by reagoval Západ, ale obáváme se, že je to celkem jedno. Nedokážeme si představit, že Kyjev zmizí z mapy a svět Rusku zastaví dodávku mikymauzů...


-4.

V Rusku proběhne vlna protestů proti válce a přeroste v občanskou válku. Válka na Ukrajině skončí, Putin stáhne vojáky pro záchranu sama sebe, ale stát se může úplně všechno. Válka by sice skončila, ale Rusko by v takovém případě bylo velice nestabilní částí světa.


-5.

Na Ukrajině proběhne vlna protestů proti vládě a prezident Zelenskyj bude odstraněn. Tento scénář konce války na Ukrajině si chybně přeje kdekdo, asi včetně Putina. Problém je v tom, že Volodymyr Zelenskyj má stále silnou podporu obyvatelstva i armády a sice se na jeho hlavu snáší nejedna kritika, ale rozhodně neexistuje ze strany Ukrajinců síla, která by ho chtěla odstranit. V tomto bodě je nutné také poznamenat, že ruské invazi se brání ukrajinský národ, nikoliv Zelenskyj. Bylo by chybou se domnívat, že Ukrajinci zahodí zbraně, když se změní vláda nebo prezident. Nicméně souhrou mnoha okolností by vnitřní konflikt na Ukrajině nastat mohl a tím by se válka možná ukončila, možná, a to spíše, změnila.


-6.

Všichni si sednou ke stolu: tedy Putin, Zelenskyj, náčelníci generálních štábů, strana a vláda... Dají si oběd, trochu vodky, obejmou se, dohodnou se a podepíší. Konec války, nic se nestalo, vše dobré. Nu proč ne, ale podle nás je to strašná blbost. Statisíce mrtvých vojáků a civilistů, rozbořená města a vesnice, čtyři miliony především žen, dětí a starých lidí po celé Evropě. Dohoda byla možná na začátku konfliktu, ale Putin se na ničem dohodnout nechtěl.


Více možností nás nenapadlo. Samozřejmě informace o tom, že by ruský agresor mohl použít chemické nebo biologické zbraně jsou dosti děsivé. Vítr, voda... může chemické zbraně roznést po Evropě a biologické zbraně, ty už nemají vůbec žádné hranice. Již v roce 1925 byl v Ženevě podepsán protokol o zákazu užívání dusivých, otravných a podobných plynů a bakteriologických zbraní ve válce. Zdá se však, že Putinův režim, jen tak něco nezastaví. To co si dovolil 24.11. 2022 prohlásit ruský vyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja, už hraničí s šílenstvím. "Za mrtvé a zraněné při ruských raketových útocích na energetickou infrastrukturu si mohou Ukrajinci sami, protože sestřelují ruské rakety nad městy a úlomky raket i střel protiletecké obrany pak dopadají do obydlených oblastí."


Budeme rádi, za váš názor - kontaktujte nás.


18 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page