top of page

Legrace s Českou poštou

Aktualizováno: 18. 12. 2022

Na úvod musím prohlásit, že jsem měl a přese všechno mám rád Českou poštu. Jako dítě jsem byl amatérským filatelistou a teď v dospělosti jsem prodělal několik veselých zážitků s pošťačkami :-) Rovněž musím zmínit, že jsem za svůj život mnohokrát obdivoval trpělivost a ochotu zaměstnanců pošty, protože někteří lidé prostě neznají slušné chování a ke všemu jsou ještě v kombinaci s hloupostí.


Nedávno, když jsem šel ráno kolem 8 hodiny s odpadky našel jsem ve schránce oznámení o doporučeném psaní. Moc jsem to nepochopil, protože jsem byl doma

a od 6 hodin vzhůru a nikdo nezvonil. Poštu jsem měl cestou na nákup a někdy kolem

15 hodiny jsem se tam zastavil. Předal jsem oznámení a paní za přepážkou, si naťukala do počítače identifikaci oznámení a řekla, že to tam ještě není, že to přivezou později a ať přijdu zítra kolem 10té hodiny.


Druhý den ráno jsem si vyřídil emaily, nasnídal se a šel na poštu. Na Google jsem si ještě, jen tak pro jistotu ověřil otevírací hodiny. Na profilu příslušné pošty jsem našel naprosto nesmyslnou otevírací dobu (od 13-18:00 každý den včetně soboty a neděle), ale uvěřil jsem včerejší informaci od paní za přepážkou, že mám přijít kolem 10té a šel.


Přišel jsem na poštu v cca 9.30 chtěl jsem si vyzvednout dopis a paní za přepážkou mě řekla, že musím chvilku počkat, že nové doporučené dopisy teprve začala zadávat do systému.


Stál jsem tedy a čekal. Chtěl jsem se trochu zabavit v tom čekání. Paní u vedlejší přepážky nic nedělala (později jsem se dozvěděl, že to je vedoucí místní pobočky) a tak jsem se na ní obrátil s informací, že mají na Google profilu nesmyslnou otevírací dobu. Ona mi odvětila, že o tom ví, že už si pár lidí stěžovalo, ale že to s Českou poštou nemá nic společného a že to vedení ignoruje a všichni, co chtějí relevantní informace najdou je na webu České pošty. Trochu jsem zakroutil hlavou a podotkl něco ve smyslu o ignorování největšího celosvětového vyhledávače a čekal dál.

Uplynulo pár minut a paní se kterou jsem řešil Google se mě hlasitě dotázala zda potřebuji ještě něco. Odpověděl jsem "ano jsem tu pro dopis". Ona mi trochu důrazně odvětila "a proč jste něco neřekl". To už jsem se trochu naštval a malinko ironicky jí odpověděl, protože vaše kolegyně dopisy došlé včera zadává teď do systému a až si je všechny zadá, tak mě vydá ten můj. Pošťačka, která zadávala doporučená psaní to zaslechla obrátila se na svou kolegyni a potvrdila jí mé informace. Pak zase bylo cca 10 minut ticho a následně jsem si vyzvedl dopis a šel na nákup.


S nákupem jsem si šel chvilku sednout na zahradu, abych si utřídil myšlenky a vyřídil pár telefonátů. Volal jsem také kamarádovi, který je mimo jiné fundovaný ekonom se zaměřením na management a logistiku, tedy správné fungování firem v soukromém i státním sektoru. Vyprávěl jsem mu svou story a on se jen trochu zasmál a odpověděl "...musíš pochopit že Česká pošta, jakožto státní podnik stále funguje v komunistickém modelu...". "Což mimo jiné znamená, že než se prosadí nějaká změna trvá to měsíce někdy i roky."


Když jsem přišel domů sedl jsem si k počítači. Na Google profilu místní pošty jsem opravil otevírací dobu a jen si s úsměvem vzpomněl na rozhovor s vedoucí místní pošty a představil si ty desítky asi spíše stovky milionů korun investovaných do hardwarového vybavení a systémů České pošty, s tím, že toto nikoho nezajímá.


Aby bylo v této záležitosti zcela jasno a mé ego, aby bylo dostatečně uspokojeno, závěrem si prosím ještě přečtěte následující.


Na portálu České pošty musíte nejdříve na adresu ceskaposta.cz rozbalit v hlavním menu Kontakty a vybrat položku Informace o pobočce, to vás dostane na stránku s názvem Vyhledat pobočku a v následném textu je vcelku drobným písmem odkaz na vyhledání pobočky v podobě Využijte naši aplikaci Vyhledat pobočku - po kliknutí se dostanete na adresu postaonline.cz/vyhledat-pobocku a konečně si můžete zadat město nebo obec, přesně Zadejte obec nebo PSČ a dáte vyhledat. Pravdou je, že se vám otevřou skutečně přehledné a komplexní informace. Dokonce i řídící pobočka vaší pobočky tedy nadřízená poštu vaší poště. Nicméně pokud budete na poště v Praze 1 v ulici Jindřišská 909, tak můžete být v klidu, protože ta žádný řídící orgán nemá, neb je to pošta hlavní :-)


Na Google.com zadáte například "pošta Plumlov" a informace máte hned...


Celkově vzato nejvíce mě na celé záležitosti potěšilo to doporučené psaní. On takový doporučený dopis často nebývá žádná legrace. V mém případě mi kamarád posílal fotky z oslavy narozenin před 20 lety a aby se psaní neztratilo poslal to doporučeně. To mě asi naštvalo nejvíce, takže jsem mu poděkoval za fotky a vynadal za to jak to poslal :-)

34 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Telemarketing

xxxxx

bottom of page