top of page

Pronájmy, prodeje a nákupy nemovitostí

Aktualizováno: 15. 3.

Chcete si pronajmout byt. Vlastníte nemovitost, kterou chcete pronajmout? Pronajímáte a nebo žijete v nájmu a máte problémy. Chcete prodat nebo koupit nemovitost? Pak tento článek je určen přesně vám a věříme, že vám pomůže. Informace v tomto článku jsou reálné zkušenosti a od špičkových odborníků v oblasti realit.


Nejdříve se rozhodněte, jestli chcete prodat nebo pronajmout byt s realitním makléřem či bez. Někteří makléři jsou obtěžující a nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu, ale mezi makléři jsou i velmi kvalitní realitní odborníci. Proto si často najímají realitního makléře prodávající, ale i kupující. Cizinci nebo člověk, který zcela mění město či obec svého původního bydliště, vždy ocení radu a pomoc od makléře, který se v oblasti vyzná.


Nákup nebo prodej nemovitosti bez realitního makléře je riziko a může vás to stát hodně starostí a peněz. Jde o to, že bez realitního makléře buď budete důvěřovat druhé straně a nebo si vše musíte připravit sám/sama, tedy pokud nejste právník budete ho stejně potřebovat. Univerzální smlouvy stažené z internetu mohou být později v mnoha ohledech zpochybněny a také každý případ - nákupu či prodeje má svá specifika. Například když se z jedné strany do toho vloží hypotéka, musí proběhnout řádný odhad nemovitosti pro banku atd., také stačí udělat malou chybu třeba v čísle parcely u výpisu z katastru a máte problém.


Kvalitní realitní makléř zajistí kompletní služby s prodejem nebo nákupem nemovitosti, tak aby bylo vše v pořádku a za svou práci si vezme adekvátní provizi. Slib prodej bez provize a za maximální cenu je jen laciný trik, který má nalákat prodávající, kteří se na realitním trhu nevyznají.


Věnujme se teď nákupu nemovitostí. Všichni se pochopitelně prioritně zajímají, jak daleko budou mít ze svého nového bydliště obchod, školu, doktora, kino, restauraci atd. Málokdo se, ale zeptá jak daleko je nejbližší továrna nebo nějaké průmyslové centrum. Definice klidná oblast by měla obsahovat, že nejbližší hlučný a kouřící provoz je v dostatečné vzdálenosti. Realitní makléř mimo uvedené, dokáže dobře odhadnout vaše prostorové potřeby, ať již jste jednotlivec, pár nebo rodina.


U prodeje nemovitosti je kvalitní realitní makléř nezbytností. Zajistí vám nejenom kompletní legislativu, ale také kvalitní propagaci, prověří kupujícího a poradí vám "co má smysl a co smysl nemá". Nikdo jistě nechce zažít být bez bytu a peněz.

Důležitou součástí u prodeje a nákupu, ale i nájmu, pronájmu je důkladná dokumentace stavu vody, plynu, elektřiny a všech souvisejících poplatků např. odpad. To vše vám kvalitní realitní makléř zajistí. Nikdo si přece nechce koupit nevědomky nemovitost s dluhem nebo něco doplácet s čím nemá nic společného.


V neposlední řadě je nutné být obezřetný na tzv. skryté vady. Například, když kupíte byt 1+kk s okny na jednu stranu a ta strana bude jihozápadní s jistotou se v létě "upečete". Pokud prodáváte starší byt či dům, je především v zájmu vás jako prodávajícího zjistit před prodejem jeho skutečný stav a detailně ho popsat v kupní smlouvě. Kupující totiž může až 5 let od koupě reklamovat tzv. skryté vady, na které nebyl před koupí upozorněn. Zkušení realitní makléři dokáží ve spolupráci s odborníky případným reklamacím předcházet.


Stejně tak u nájmu a pronájmu je kvalitní realitní makléř pro vás velkou oporou. Dohlédne aby se dodržovali pravidla pro nájemce nebo pronajímatele a zajistí, aby obě strany mohli fungovat bez problému. Obvyklou praxi na trhu jsou dva nájmy předem jako vratná kauce, která bude nájemci vyplacena po ukončení nájemního vztahu. Podmínkou je, že nemovitost předáte v řádném - původním stavu. V tomto ohledu je velice vhodné na začátku vše sepsat a nafotit, případně natočit.


Ohledně nájmu a pronájmu dnes také solidní a zkušený realitní makléř zajistí majiteli/pronajímateli solventního nájemníka. Musí zajistit tzv. lustraci nájemníka, tedy vyžádá si pracovní smlouvu, pohyby na účtu a bezúhonnost.

Vývoj současného realitního trhu v ČR je mírně řečeno zmatený. Samozřejmě platí stále stejné logické pravidlo prodávající chce, co nejvíce peněz a kupující chce co nejlevněji koupit. Problém je, že ceny z "vesmíru", které platily v minulých letech jsou pryč a dnes prostě buť prodávající přijme nejvyšší nabídku a nebo bude inzerovat v červenci s fotkami se sněhem, tedy měsíce a nic se neprodá. Samozřejmě jsou i výjimky místa a lokality, kde se o ceně nediskutuje ale takových míst je minimum.


Dnes se prodávají nejčastěji nemovitost z důvodu R finance R fix R fresh financí hypotéky z toho důvodu, že mnoho lidí se dostává do situace, kdy nejsou schopný zvládat splácet dluhy, protože když měli na začátku např. 1,5% úrok a "skočilo" jim to na 6% tak to je samozřejmě pro ně neúnosné a snaží se prodat nemovitost zaplatit dluhy a jít třeba do pronájmu. Dále je to určitě energetická náročnost hodně domů nemá na rekonstrukci a proto se snaží prodat dům za co nejvíc a třeba si pořídit za to levnější nebo méně náročné bydlení.


Běžnou praxí především realitních kanceláří, ale i některých samostatně pracujících makléřů je mít v nabídce, co největší počet nemovitostí za jakýchkoliv podmínek, za jakýkoliv příslib prodávajícímu a následně pak měsíce stlačují ceny dolů. Prostě nabírají a dávej přísliby cen, které nejsou dnes reálné.


Nejdůležitějším aspektem prodeje nemovitosti je to, aby majitel/prodávající s makléřem měli vhodnou strategii k tomu, aby dokázali v této době ještě stále prodat za relativně příznivou cenu. Musí pracovat ve vzájemné kooperaci, mít na celý obchod stejný názor a mít stejný cíl, což znamená prostě prodat. Důležitá pro prodej i pronájem nemovitosti je také řádná prezentace. Kvalitní fotografie, videa, virtuální prohlídky atd.. Pryč je doba, kdy se "nacvakalo" pár fotek mobilem, vyplnili papíry a bylo hotovo.


Na závěr jen konstatování. V ČR stále chybí cca 400 tis bytů, tedy nemovitostí není více než je poptávka, ale jsou nedostupné/drahé pro "normální" lidi...


DOPORUČUJEME



36 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page