top of page

Svatý Martin v Horní Cerekvi

Včera, tedy 11. 11. 2023 jsme mohli vidět na bílém koni a římského vojáka v rudém plášti. Počasí nebylo ideální, ale pár dětí a rodičů přesto přišlo. Husa byla super i zelí a knedlíky také. Dovoz z restaurace Rustikál proběhl v pořádku.


Bílý kůň je, problematická záležitost. Není problém ho sehnat a koupit, ale je problém jej chovat. Chovatelům sice bílý kůň přináší radost obdivovatelů, ale mnohdy mnohem více starostí a práce. V první řadě je třeba si uvědomit, že bílý kůň v našich podmínkách nechce být bílý, tudíž se vyválí ve všem, co půjde. Můžete ho dokonale vyhřebelcovat, ale pokud jej znovu pustíte do výběhu, můžete za hodinu znovu "nastartovat" kartáč. Další "výhodou" bílého koně je, že ostatní koně ve stádě ho nemají rádi, protože bílá je pro ně nápadná a bojí se vetřelců, kteří by mohli díky výraznosti bílého koně stáj napadnout.

Vraťme se, ale k husám a vínu. Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo používat už v 18. století na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a některá vína bývala už tou dobou ve sklepě "vyčištěna", a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Toto období připadalo na dobu, kdy byla sklizeň již v bezpečí pod střechou a ochutnávání Svatomartinského, tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Víno je lehké, tedy pokud ho nebudete pít po litrech nemělo by vás "porazit" :-)






47 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page