top of page

Den otců a dědů


Den otců Horní Cerekev

Den otců je svátek oslavující otcovství, vztah otce k dítěti a roli otců ve společnosti. V mnoha zemích včetně České republiky se slaví třetí neděli v červnu, v některých státech se ale tradičně váže ke svátku sv. Josefa (19. března) či ještě k různým jiným datům.


Začátek akce byl poněkud rozpačitý a panovala obava, že všudypřítomné vedro a prudké slunce hodně potenciálních účastníku odradí. Obava se nenaplnila a vybudovaný areál před kulturním domem, nabízející nejeden zážitek, se brzy zaplnil.




Zábava byla skutečně pestrá. Mohli jste si zkusit zatlouct hřebík způsobem, kdy jste si hodili kostkou a číslo vám určilo velikost kladiva; druhým hodem vám pak číslo určilo, na kolik úderů musíte hřebík zatlouct. Děti si u toho zatloukly hodně hřebíků, ale nemálo hřebíků skončilo v polenu i díky tatínkům a dědečkům. Dále bylo možno sestavit si superhrdinu a naučit se míchat drinky u stanoviště barmanského rychlokurzu. Úspěch měl rovněž kamion, kde byla pod vedením zkušeného instruktora pomocí paletového nakladače, tedy paleťáku, možnost manipulovat s paletami a také se na paletě povozit. Malí i velcí lidé stříleli do terčů pistolí NERF a frekventovaná byla také autíčka na dálkové ovládání, která se proplétala mezi kužely a končila v domečku. Největším hitem bylo stanoviště Hmyzí domeček, kde se skutečně mohla celá rodina vyřádit při sestavování komůrek z dřevěných komponentů s následným plněním senem. Prohlídka autoparku byla zajímavá pro velké i malé a obsahovala velký moderní traktor, malý starý traktor, čtyřkolku a terénního Hammera.


Moc hezké bylo vystoupení mladičkých gymnastek. Oddíl AKROBAT BATELOV působí v Základní a mateřské škole v Batelově a vede ho Natalija Borysjuk z ukrajinské Vinnycji.

Během prohlídky kamionu náš reportér potkal cca 7letého chlapce, sedícího na paletách, s kšiltovkou, která měla velký nápis MARVEL, a ucítil šanci na zajímavé povídání. Zde přinášíme minirozhovor.


redaktor: "Ahoj, jakého hrdinu máš nejraději?"

chlapec: "To je složité."

redaktor: "Já mám nejraději Tanose."

chlapec: "Ale to není hrdina." Seskočil z palet a odešel.


Dle meteorologů v některých částech kraje Vysočina zaznamenali 36 °C. Na Dnu otců v Horní Cerekvi nikdo teplotu neměřil, ale na zimu si rozhodně nikdo nestěžoval. Naštěstí bylo zajištěno kvalitní zavlažovaní a stánek s točeným pivem, ale také limonádou byl plně vytížen. Ochutnávka piva Svijany byla zajímavá, pět půllitrů piva Baron 15° umožňuje pohled na svět z úplně jiné perspektivy. Akce se kromě starosty Milana Kunsta zúčastnila aktivně také paní místostarostka Markéta Vaňková a nechyběly ani ošetřovatelky z místní charity.


Akce Den otců a dědů v Horní Cerekvi se bezesporu podařila. Dle našeho odhadu se celého dne, který začal ve 14:00 a skončil krátce po 19. hodině, zúčastnilo několik set lidí ve věku od 4 měsíců po 80 let. Následně přinášíme fotografie a 5 videí.











168 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page