top of page

Vodníci všech vod splavte se!

Aktualizováno: 28. 4.

Naší redakci se podařilo kontaktovat jednu z hlavních protagonistek akce Pohádkový Chlum – Vodnický SPLAV, která se bude konat 1. až 5. srpna 2022 v městečku Chlumu u Třeboně a přilehlých kempech. Ředitelka jezdecké stáje Pohoda v Českém Krumlově, zpěvačka, herečka, máma, manželka, ale především vodnice Věra Studená nám odpověděla na 10 otázek.


Pohádkový Chlum – Vodnický SPLAV letos vstoupí již do 21. ročníku. Matematicky se první ročník, tedy konal v roce 2001. Zúčastnila jste se?


Nezúčastnila, ale v dalších letech, už jsem se vzorně účastnila všech ročníků.


poznámka redakce: Kupodivu Covid vodníky nezastavil, tedy i v roce 2020 a 2021 se Pohádkový Chlum – Vodnický SPLAV, sice v rouškách, ale konal.


Každý ročník Pohádkového Chlumu přináší jistě něco nového. Můžete nám prozradit, na co se mohou návštěvníci a účastníci těšit?


Ve spolupráci s našimi suchozemskými přáteli, připravujeme nové toužebně očekávané 2. CD, jménem Orchestrion. Toto CD bude plné nových písniček pro děti i dospělé. Prodejní cena bude pohádková.


Když se na týden proměníte a odhalí se Vaše pravá podoba vodnice, jak na Vás reaguje například policie v běžném provozu?


Máváme si, když vodníci obsadí Chlum, tak jsou tolerantní. My číháme ve dne oni v noci.


Za roky trvání Pohádkového Chlumu jste jistě pozorovala rozvoj a změny ve městečku Chlum u Třeboně a rovněž v kempech Hejtman, Kapřík, U Sumečka a dalších. Hodnotíte vše pozitivně, nebo Vás i něco zklamalo?


Vše vnímám v celku pozitivně jen je škoda, že když se prodával kulturní dům, že ho nekoupilo město. Nový majitel "kulturáku" neprospěl a vodníci přišli o pěknou suchou variantu a vzácné zázemí. Také musíme improvizovat s pohádkovým lesem, který je v žalostném stavu neboť ho jeho majitelé neudržují. Co je hodně smutné, že když skončíme vystoupení a máme hlad, je všude většinou zavřeno. Přitom bohatý program, který se snažíme po celý týden zajistit, nám často neumožňuje si vyvařovat a jsme odkázaný na stánky.


Museli jste někdy program Pohádkového Chlumu upravovat a měnit, třeba kvůli počasí? Vám samozřejmě voda nevadí, ale pro nás obyčejné smrtelníky je to problém.


Ano nebývá to často, ale přeci jen suchozemci a kabely nejsou úplně vodě-odolní, ale většinou se program neruší, jen se rychle přesuneme někam pod střechu.


Máme informace, že součástí Pohádkového Chlumu jsou také koně, jak zvládají atmosféru, množství lidí a prázdninové teploty?


Celkem v pohodě, nakonec jsou z mé stáje Pohoda :-) Chráníme je před komáry a krmení i vody mají dost. Velké poděkování v tomto ohledu patří rodině Pašků, na jejichž pozemku koně tráví celý festivalový týden a mají opravdu úžasný servis. DĚKUJEME.


Během účasti na Pohádkovém Chlumu v roce 2015 jsme zaznamenali téměř všechny akce a mnohdy jsme se bavili stejně i více než děti. Zvláště Pirátská pohádka byla moc fajn a rovněž jsme si užívali vystoupení skupiny Rybníkáři.

Co nás však v jistém smyslu překvapilo byla soutěž "Zpívající ŽÁBA". Už jste někdy zaznamenali nějakou neobvyklou žábu nebo žabáka?


Ano zažili jsme a pravidelně zažíváme tak nadané, jedinečné žáby, že máme mnohdy velký problém v hodnocení a určení vítěze. Žába, která vyhraje v soutěži “Zpívající žába” už sice nemůže soutěžit v dalších ročnících, ale může kdykoli a kdekoli, kde skupina Rybníkáři vystupuje přijít za námi a "zahostovat" si na našich vystoupeních. Žáby si hýčkáme a účastníci se vždy vrací, takže žab je stále více. Hulákají na mě Julie Dušičková, protože tyto jména mám v našich pohádkách. Díky tomu se toho chytli i moji známí a kamarádi, tedy oslavuji svátek 3x do roka, kromě svého jména, také Julii a pak na

dušičky :-)


Volba nového krále vodníků probíhá regulérně v souladu s vodnickým zákonem o volbách nebo dochází k falšování volebních výsledků? Jak probíhá výběr kandidátů?


Volba krále vodníků neexistuje, post je doživotní. Náš král Pepa Vošplouch I. je ještě mladý a pokud bude dodržovat pitný režim a nevysuší se, bude nám vládnout ještě dlouhá léta. Nezapomínejte, že dlouhověkost je u vodníků běžná vlastnost.


Na co vy osobně se na Pohádkovém Chlumu vždy nejvíce těšíte?


Samozřejmě na děti a pak na setkání s ostatními vodníky. Přijíždí ze všech koutů ČR, tedy z Čech, Moravy i Slezska a všichni jsme kamarádi.


10. Poslední otázka jak jste na tom z hrníčky? Cítíte se být dostatečně bohatí a nebo letos budete topit zásadně více, protože za duše jsou perly a to jsou peníze že?


Během akce Pohádkový Chlum – Vodnický SPLAV je topení zakázáno, ale může se stát, že se najde neposlušný vodník nebo vodnice, tedy opatrnost není na škodu :-)


Děkujeme za rozhovor ...Brekeke

Malá ochutnávka ze 14. ročníku v roce 2015. (39 fotografií a 1 video)


Akce končí večerním lampiónovým průvodem, se zpěvem a muzikou. Sice toho moc neuvidíte, ale je to BREKEKE :-)


86 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page