top of page

Domácí rybí salát

Aktualizováno: 6. 1. 2023

Je málo lidí, který by si pravidelně nebo jednou za čas nekoupil rybí salát, zavináče, nebo něco podobného. Někdy je to na chuť , někdy na zpravení chutě, ale ať už v majonéze, omáčce, oleji nebo octu více než jako jídlo bývají pokrmy z nakládaných ryb vnímány jako pochoutka. Samozřejmě jako u všech pokrmů i u rybího salátu platí, že domácí je domácí, tedy když máte možnost a umíte lovit ryby nebo znáte někoho, kdo vám čerstvé ryby věnuje můžete si připravit výborný salát.


naložené ryby

Můžete potřebovat:

7 ryb (malí cejni/plotice 30 cm/0,5 kg)

Sůl 0,5 kg

Cukr 0,1 kg

Ocet 1 l

Olej - ideálně olivový

Celer, mrkev, petržel

4 cibule

Sklenice s uzávěrem

Koření:

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček celého pepře

Lžička tymiánu


Fáze 1. Ať už ryby dostanete nebo si je ulovíte musíte je nejdříve zabít, vykuchal, uříznout hlavu a ocas, očistil od šupin a umýt v pitné vodě.


Fáze 2. Následně ryby pořádně nasolte a nechte je v uzavřené nádobě v lednici. Každý den jen slijte vodu, kterou maso z ryb pustí a trochu přisolíte. Takto je nechte minimálně 3 dny, ale klidně i týden. Ryby se tímto dokonale vyčistí.


Fáze 3. Pak ryby pořádně propláchněte ve studené vodě. Připravte si nádobu a dejte si tam ryby a zalijte to octem tak, aby byly ryby ponořené. Uzavřete nádobu a na minimálně 3 dny to nechte v lednici. Ryby tímto dokonale zkřehnou.


Fáze 4. Po 3-5 dnech ryby z octu vyndáte a zase pořádně propláchněte ve studené vodě. Potom pohodlně odstraníte kůži, vytáhnete páteř a odkostíte. Zůstanou vám čisté filety rybího masa připravené k naložení.


Fáze 5. Následně máte připravený polotovar a ten můžete naložit do čeho vás napadne a na co máte chuť. Ať dáte ryby do oleje s cibulí a pepřem nebo do láku (jako na okurky) s cibulí a kořenovou zeleninou, můžete přidat jakékoliv bylinky pokud máte ze zahrádky (Petržel, Koriandr, Rozmarýn, Tymián, Smil italský - maggi, Bazalku...), nebo různé koření, papriky, kopr, chilli prostě téměř vše, co vás napadne dle vlastních možností a chutí. Následně naložené ryby uzavřete nechte je ve sklenici a minimálně 10 dnů odležet.


Fáze 6. Odležené ryby můžete konzumovat a nebo vzniklý produkt použít zase jako polotovar a vytvořit salát s majonézou nebo čalamádou. Výborný salát je také se zakysanou smetanou a koprem. Stačí vzít odležené ryby a zeleninu a naložit to do zmíněných omáček a na 24 hod hodin to dejte v uzavřené nádobě v lednici. Získáte labužnickou lahůdku, kterou oceníte vy, vaše rodina i vaši známí.





279 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page