top of page

Dva divoši a kuře

Aktualizováno: 25. 2. 2023

Zima nám snad brzy skončí a můžeme trávit více času na zahradách a v přírodě. S tím také souvisí domácí vaření chcete-li domácí gastronomie. Chtěli byste nějakou změnu? Zkuste si udělat kuře netradičně, pečené v jámě zasypané hlínou. Bude to zábava pro celou rodinu a ušpiníte minimum nádobí. Hlavní však je, že vás čeká kulinářský zážitek, který si jistě zopakujete. Recept má svůj původ z knihy „Dva divoši“ od E. T. Setona a tak

trochu zažijete indiánský rituál.

kuře v hlíně

Připravte si:

celé, středně velké kuře cca 2 kg

kus slaniny

2-3 citrony - s důkladně omytou kůrou

rozmarýn

kopřivy

další bylinky dle vašich možností třeba - šalvěj, tymián, oregano, bazalku, smil italský - maggi, koriandr nebo hladkou petrželovou nať

sůl a pepř

pečicí papír

asi 12 středně velkých, plochých kamenů

rýč nebo lopatu

slabý

kůl nebo dutou tyč

dřevo nebo dřevěné grilovací brikety


Kuře omyjte, zevnitř i zvenku osolte, případně opepřete. Prstem uvolněte kůži na prsou a do vzniklé kapsy dejte bylinky. Do břišní dutiny vložte dva bobkové listy, přepůlený citron a dvě snítky rozmarýnu. Dále dovnitř naskládáme plátky slaniny a zašijeme. Nohy připevněte k sobě provázkem, nebo přetaženou kůží.


Kopřivy krátce spařte horkou vodou a obalte jimi kuře. Ochrání jej před připálením a navíc maso skvěle ochutí. Na kopřivový "kabát" ještě dejte plátky z citronu. Následně celé kuře pečlivě zabalte do 3-4 vrstev namočeného pečicího papíru.


Akce "kuře z jámy" je ideální samozřejmě jako rodinný nebo přátelský zážitek tudíž pokud jsou všichni účastníci "funkční" můžete si rozdělit úkoly. Jestliže jedna osoba

připravuje v rámci uvedeného postupu kuře, druhá osoba může rozdělat a udržovat oheň a je li k dispozici i třetí osoba může jít kopat jámu.


Do rozhořeného ohně umístěte kameny. Musíte pořádně přikládat, aby se kameny

řádně rozpálily (cca 2 hodiny), ale také abyste měli dostatek dřevěného uhlí, které budete potřebovat při pečení.


Jámu vykopejte o průměru asi půl metru, hluboko u zhruba 60–80 cm. Ke straně jámy, do dna, zapíchněte kůl nebo tyč. Když jámu zasypete hlínou a kůl vytáhnete, měla by po něm zůstat díra. Tou pak ke kuřeti nalijete vodu. Pokud máte dutou tyč můžete jí tam nechat a nalévat vodu otvorem.


Na dno jámy naházejte trošku trávy, na ni dejte vrstvu žhavého popela a na něj položte přibližně polovinu rozžhavených kamenů. Pracujte rychle, aby kameny ani popel zbytečně neztrácely teplotu.


Na řadu přichází kuřátko obalené v pečicím papíru. Na kameny položte zabalené kuře, přidat můžete i brambory ve slupce a/nebo v pečicím papíru zabalené očištěné houby.

Navrch opět dejte trávu, další vrstvu popela, zbytek kamenů a posypte žhavým. Nakonec vše zahrňte pořádnou vrstvou hlíny a udusejte. Kůl nebo tyč stále zůstává zapíchnutá v jámě.



Přibližně po 20 minutách pečení nalijte do duté tyče asi 1 litr vody nebo opatrně vytáhněte kůl – snažte se, aby dovnitř nepadala hlína a vodu nalévejte vzniklým komínem. Díru po kůlu pak rychle zacpěte a udusejte.


Následuje čas na hry, muziku, limonádu, pivo, víno jak to kdo bude mít a s kým bude. Prostě máte tři hodiny čas, který můžete využít jak chcete.


Kulinářský

zážitek je hotov. Dušené, pečené kuře opatrně vyhrabejte. Vše je samozřejmě horké tedy dávejte si pozor. Balíček položte do pekáčku, rozbalte, odstraňte kopřivy a kuře

naporcujte. Podávejte s bramborami. Možná bude kuřeti chybět ona křupavá kůrčička, ale zato bude krásně šťavnaté a bude mít dokonalou chuť po bylinkách a citronu.

Provázej Vás Manitu - dobrou chuť!



43 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Sweet pickles

Texas v Praze

xxxxx

bottom of page