top of page

LETNÍ SLAVNOST HASIČŮ

Aktualizováno: 31. 10. 2022

Vznik hasičského sboru, dnes s názvem přesně SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ HORNÍ CEREKEV se oslavuje, každých 5 let. Jak to vypadlo v roce 2017 nemáme tušení, ale letošní oslavy jsme se zúčasnili.

Vše začalo přípravou rozvodu elektřiny. Následně hasiči omotali hadicí půlku rybníku, který nemá název, ale je naproti Zámeckého rybníku a možná to bude Pstruhovec, protože je s ním spojen. Každopádně na plakátu ho hasiči pojmenovali Malý Frejlach, tak to tak asi bude, ale Google to odmítá :-) Vše se samozřejmě odehrávalo u místního KD, ve kterém byla celá akce po 22 hodině ukončena tím, že začala diskotéka.


K akci jsme přistupovali s lehkostí a vesele s tím, že po zkušenostech s

Hornocerekvickými hasiči nás nemůže nic překvapit. Byl to omyl - překvapeních bylo mnoho.


Starosta místní hasičů Pavel Tobola byl ve velkém fofru, příprava akce byla náročná, ale po velkém přemlouvání jsme si sním popovídali. Díky tomu jsme se dozvěděli, že je v Horní Cerekvi 84 hasičů a že se oslavuje 145 let od založení sboru.


Vše bylo bezvadně připraveno a svěží letní deštík, který začal v 11 hodin cca 20 minut všechny příjemně osvěžil. Pro děti byly přichystány vodnické soutěže a dílničky. Mimo jiné jste si mohli chytit rybku, což bylo moc pěkné. Nemohlo chybět malování obličejů a hasičský skákací hrad nás zaskočil, protože nic podobného jsme ještě neviděli. Co ovšem byla skutečná bomba byl požární zásah dětské jednotky. Začala hořet chata "Na Mezi", byl vyvolán požární poplach a ozvalo se houkání hasičského vozu. Po příjezdu z vozu vyskákalo cca 10 malých hasičů nekompromisně rozbalily hadice a chatu uhasily.

Poté na improvizovaném venkovní malém pódiu začala divadelní pohádka a po pohádce začal pro děti mazec mazanec. Ozval se křik "pěna, pěna..." a byla pěna. Sice někteří rodiče měli trochu obavu, protože se jim děti naprosto ztratily, ale děti si to náramně užívaly.


Také se spustila nádherná vodní show. Hasiči pustili vodu a kolem celého rybníka byly vodostřiky a točilo se i mlýnské kolo. Uprostřed rybníku byla vytvořena ze starých proudnic fontána. Jakýkoliv popis je v tomto zbytečný, akci vám přiblíží pouze fotky a videa.


Od 19:00 začala na venkovním pódiu hrát kapela JCS Salavice, kterou netušíme proč jsme pořád měli zakódovanou jako JCS Slivovice, ale nakonec jsme si to přečetli pořádně. Každopádně kapela hrála dobře a zaplněný stan Hornocerekvických občanů se dobře bavil.


Dle slibu z plakátu začal ve 22:00 ohňostroj, který si nemohli vynachválit i kachny a labutě na Zámeckém rybníku - vše bylo skvělé, nádherné, parádní :-)


Pak tedy začala v KD diskotéka, ale tam jsme jenom nakoukli, protože jsme byli rádi, že jsme vyšli schody ke vchodu do KD. Proto DJ Tony, který hrál sice i během dne je pro nás záhadná postava.


Oslava 145 založení hasičského sboru v Horní Cerekvi proběhla tedy perfektně. Po krátkém přemýšlení a počítání jsme došli k závěru, že císař František Josef I. asi nevěděl, co se děje v Horní Cerekvi a Hohenzollernové ze zámku mu asi sms neposlali, ale myslíme, že to hasičům bylo úplně jedno a 1877 se prostě založili.


Pozdravili jsme se s místostarostkou Markétou Vaňkovou, která obsluhovala jedno stanoviště pro děti a rovněž s Danou Mezerovou Nevosádovou, která bude 23. a 24. září 2022 v komunálních volbách nově kandidovat. Na akci se ukázal také starosta Milan Kunst, se kterým jsme se bohužel minuli.


Horní Cerekev ovládají dvě SNK tedy Sdružení nezávislých kandidátů, jedni jsou Společně 2018 a druhý Za spokojenost občanů Hornocerekvicka. V tomto ohledu přejeme všem občanům Horní Cerekve a místních částí správnou volbu neb naším jediným přáním je, aby Horní Cerekev fungovala správně a všichni lidé žijící v HC byli šťastný! :-)

Horní Cerekev požár domu

Děkujeme hasičům za skvělí zážitek a přejeme jim dostatek vody a málo zásahů. Ono vždy není jen legrace jako při zásahu viz. foto z 9. 5. 2020, kdy hořel dům kousek od kostela. Dne 23.7. 2022 však v Horní Cerekvi veselo bylo! Grilovalo se maso i klobásy a velkým hitem byl také párek v rohlíku. Muzika byla fajn a mimo jiné se vypilo více než 700 piv :-)



Více než 100 fotografií a 14 videí















Videa ve zpomaleném HD režimu.




276 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page