top of page

Reportáž ze stezky odvahy v Horce

Po covidové době se konečně blížil vytoužený Halloweenský večer, na který se všechny nebojácné děti moc těšili o to více, že obsahoval plánovanou stezku odvahy. Vše bylo tak trochu po Česku, protože už samotný termín, nebyl po "americku" na 31.10., ale byl zvolen na 4.11., což byl pátek a více se hodil pro rodiče i organizátory nadšenci Házenkářského klubu TJ Sokol v Horce nad Moravou.

Jenže do plánu zasáhlo nemile počasí, neboť zapršelo a značně se ochladilo, takže se rozhodlo vše posunout až na 6.11. v neděli, kdy mělo být lépe. Informovanost o změně byla rychlá, přičemž jsme k tomu za redakci přispěli také svým aktualizovaným příspěvkem v blogu, který byl pak rozeslán na starostu obce Horka nad Moravou, organizátory a přes ně k rodičům.


Dále, jelikož stezka odvahy byla v duchu Halloween, tedy v maskách, děti i rodiče měli čas navíc, aby připravili své kostýmy i doplňky a mohli tak vylepšit realističnost nebo hrůzostrašnost chystaných nápadů. Případně mohli zvýšit šanci do večerní soutěže o nejlepší strašidelnou masku. Stezka byla plná strašidel, světýlek a bludiček.

Už na startu ve Sluňákově bylo připraveno občerstvení pro všechny účastníky a zároveň probíhalo i malování na obličej. Navíc bonusem bylo, že všechny děti byly odměněny malými dárky a sladkostmi po zvládnutí celé stezky odvahy. Nedočkavost na akci byla hodně znát, neboť už na 17 h se sešlo tolik lidí a dětí, že se mohlo začít. Dle plánu se tedy začalo úplně přesně v 17 h.


Než se vyrazilo po trase, tak organizátoři seznámili účastníky s trasou, tedy kudy povede, popis a co se bude dít během trasy. S ohledem na různý věk dětí a fakt, že má jít o zábavu, bylo stanoveno, že půjdou každých pět minut vždy malé skupinky maximálně 5 až 6 dětí s tím, že se mohou přidat rodiče. Ačkoliv baterky nebyly zakázány, tak paradoxně je používali spíše rodiče, neboť děti si raději užívali tmu, která přispívala ke strašidelné atmosféře.


Trasa byla lemovaná světelnými tyčinkami jen někde, aby dávala decentní vodítko, kudy mají jít, a přitom zachovávala noční strašidelnou atmosféru. Na stanovištích, kterých bylo 9, byly lucerny se svíčkami, kde děti plnili jednoduché otázky. Nedělalo se žádné sčítání bodů na základě soutěží skupin, pro tvorbu pořadí úspěšnosti, které by pak mělo vliv na přednostní rozdávání věcných dárků. Naopak byl zachován rovný přístup, takže se žádné body nesčítaly. Bylo jen plnění otázek, na jejichž základě měl dárky každý stejný. Jedinou výjimkou bylo vyhodnocení Top 3 masek, pro které byly předem určeny speciální ceny.

Cesta samotná trvala cca 45 minut, takže než jí prošly všechny plánované skupiny, tak to trvalo cca 2,5 hodiny. Děti se kupodivu nebáli, ale také k tomu přispěl fakt, že organizátoři nechtěli děti rozrušit, ale spíše se orientovali, aby si to náramně užili, což se povedlo. Překvapivé, ale milé zároveň byla skutečnost, že během celého večera stezky odvahy nebyly žádné problémy.



Na konci trasy se učinil částečný úklid a kolem 22 h se odcházelo do výchozího bodu ve Sluňákově. Celkově bylo 238 dětí se soutěžními kartičkami a 60 dětí bez nich, neboť organizátoři ani nečekali, že by jich mohlo být tolik 😊 Už tento fakt dává námět na příští rok, aby se kartiček připravilo více. Kromě toho se odpozorovalo, že bude vhodnější, aby se lidé pouštěli postupně, tedy aby pak nemuseli čekat na 5 minutové rozestupy. Halloweenská stezka odvahy se všem moc líbila a už teď se všichni těší na další v příštím roce 2023.





73 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

xxxxx

bottom of page